Drugi nastup Ratimira Martinovića u Santa Barbari, Kalifornija, SAD

 

Znak Kotor Art 445

Međunarodni festival KotorArt

Don Brankovi dani muzike

 

Na poziv Odbora za gradove pobratime Santa Barbare i Kotora i Muzičke akademije zapada (Music Academy of the West), eminentni crnogorski pijanista, jedan od osnivača festivala KotorArt i umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike, Ratimir Martinović, nastupio je drugi put u Santa Barbari, Kalifornija, SAD, 28. februara 2013.godine, u izuzetnoj Han dvorani (Hanh Hall)  Muzičke akademije Zapada.

 

Ratimir Martinovic u Santa Barbari 1

 

Martinović se predstavio publici ovog grada prošle godine, a svojim izvođenjem i vrhunskim umetničkim kvalitetom osvojio je kritičare i ostavio snažan utisak na lokalnu publiku. Najavljujući njegov ovogodišnj resital kao „povratak pijanističke legende“, mediji Santa Barbare i publika su posvetili veliku pažnju ovom događaju.

 

Ratimir Martinovic u Santa Barbari 2

 

Kao pokazatelj značaja ovog koncerta i uspješne saradnje Kotora i Santa Barbare, gradonačelnica Santa Barbare, Helin Šnajder proglasila je 28. februar „Danom Ratimira Martinovića“ i uručila mu zvaničnu povelju. Gradonačelnica Šnajder je izjavila:  „Sa zadovoljstvom ćemo ponovo ugostiti izvrsnog pijanistu i prijatelja Ratimira Martinovića. Njegov ogroman talenat i ličnu priču o istrajnosti će cijeniti svaki student klasične muzike. Sigurna sam da će Ratimir biti uzor mladim umjetnicima iz Santa Barbare, i da će im pokazati kako biti uspiješan u veoma kompetitivnoj globalnoj areni.“

 

Ratimir Martinovic u Santa Barbari 4

 

Pored koncerta u Santa Barbari, Martinović je nastupio i na Čapman univerztetu  (Chapman University) gde je održao i masterklas sa njihovim studentima.  Kao jedan od najtraženijih pijanista iz nešeg regiona, Ratimir Martinović je održao preko 600 koncerata, a samo tokom sezone 2012/13 Martinović gostuje u Belgiji, Južnoj Koreji, Njemačkoj, Češkoj, Italiji, Poljskoj, Španiji, Argentini, SAD, Brazilu i drugdje. Do kraja mjeseca ga očekuju koncerti u Meksiku i Italiji a početkom aprila će, nakon sedam godina, održati  solističke resitale i u Crnoj Gori.

 

Ratimir Martinovic u Santa Barbari 3

 

Kotor i Santa Barbara su postali gradovi pobratimi 2009. godine, a od tog momenta je ostvareno više projekata razmjene između dva grada:  organizovanje kulinarske akademije Gorana Milića, nekoliko razmjena i prijateljska vaterpolo utakmica između dva grada, nastup omladinske pozorišne trupe iz Santa Barbare na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, kao i nastupi Ratimira Martinovića u Santa Barbari dvije godine za redom i ovogodišnja audicija za mlade muzičare za učešće na ljetnjoj školi Muzičke akademije Zapada.

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART