Dukley Gallery Budva – izložba slika Sergeja Anufrijeva

 

 

 

U petak, 22. decembra 2017. godine, u 19.00 časova, u Dukley Gallery, Mediteranska ulica bb, Dukley Residences, 2 sprat, Budva, otvara se izložba poznatog ruskog umjetnika Sergeja Anufrijeva.

Anufrijev Sergej

Analogue Art

Umjetnost je kontinualna, intuitivno-magična, asocijativno-analogična u principu djelatnosti i likovno-simbolična u načinu izraza.

U njenom načelu je prepoznatljivost, usklađivanje sa slikom, simbolom ili pojmom.

Ali iako znamo glavna načela ipak ne možemo da vidimo sve odnose. Ono što nauka sa racionalnim logikom ne može da postigne, to umjetnost može da postigne na osnovu intuicije i likovnog  mišlenja, ali umjetnost formuliše svoja otkrića na drugom likovno-simboličkom jeziku upućujuće poruku ne samo svijesti nego više temeljnim nivoima psihofizike razumijevanja.

Ako umjetničko djelo nema bilo kakvog značenja (čak i tajnog), onda ono ima samo dekorativnu funkciju, i ne može da se zove -visoka umjetnost u pravom značenju ove reči.

Treba je pomenuti da ako Ljepota je najvažniji cilj i namjena postojanja umjetnosti onda skriveni cilj je Misterija, tajna promjene svijesti, koja prima ljepotu kroz harmoniju i preuzima nju u prizmi subjektivnosti.

Ali ovaj cilj nije moguće postići ako je ljepota samo ukras i ne služi kao prenos signala od Energo-info-fona.

Naučna svijest je diskretna, koristeći razliku i odvojanje ona stvara sisteme simbola za info emitovanje.

Diskretna svijest može da se zove „digitalna“. Kontinualna svijest se upoređuje sa „analognim“ sistemom, đe nivo spontanosti širi dijapozon mogućnosti.

Asociacija i analogija ne mogu da se broje ili digitalizuju, teško je da njih formulišemo, to bi bilo isto kao kad bi saznali neku pravilnost u proricanju ili kockanju.

Učešće nečeg slučajnog, iznenadnog, spontanog što ne možemo izračunati je obavezni uslov za otkriće Tajne. Nije slučajno da je naučnik D.I.Mendelejev imao uvijek sa sobom karte i svugđe stavio pasijans zbog čega je dobio ime „Gadalka“(kao Prorok).

Ako je greška pravi put ka Istini, onda proricanje – „zaobilazni“ (jer „pametni čovek neće ići uzbrdo“), ne ruši značenja, ali koristi njihovu arhetipsku prirodu. Analogna umjetnost ne ruši ništa jer se temelji na poznavanju svijeta kao beskrajne transformacije, stvaranja događaja, situacije, procesa i aktivnosti, promjene i metamorfoze.

Umjetnost ne prikazuje već transformiše. Analog art umjesto uđžbenika priprema svijest za prelaz ka sledećem nivou percepcije.

 

Sergej Anufrijev je rođen 1964. godine u Odesi u porodici slikara-nonkonformista moskovskog porijekla koja je 60-h godina postala centar južno-ruskog savremenog slikarstva i jedino središte nezvanične kulture u Ukrajini. Kao rezultat djelatnosti ovog društva  se javio novi talas savremenog slikarstva u Odesi, a mladi učesnici, jer nisu našli tamo svoje gledaoce, bili su preišli u Moskvu i ovo je postalo tradicija za sledeće generacije slikara iz Odese.

U ovoj sredini, genetski povezanoj sa oazisima „druge kulture“ (Моskva, Leningrad, Pribaltika, Кrim, Каvkaz, Srednja Azija, Sibir), bio je rođen kreativni potencijal, koji je Sergej Anufrijev realizovao već početkom 80-h godina kada se krenuo u Moskvu i započeo samostalnu djelatnost u društvu konceptualista.

U Moskvi 1986. godine Sergej  Anufrijev je bio  izabran za  predsednika  na čelu Kluba avantgardista,  1987. godine  — učestvuje u projektu «Pop-Меkanika» i  zajedno sa Jurijem lejdermanom iz Odese i moskovljaninom Pavlom Peperštejnom  stvara grupu „Inspekcija Medicinska Germeneutika“,  1988. godine učestvuje u projektu „Iskunstvo“ (Berlin-Moskva).

1989.godine  — istraživačko putovanje na Krim zajedno sa S.Bugajevom (Afika), početak rada u projektu „Donaldostrukcija“.

1991.godine Sergej Anufrijev je postao jedan od osnivača art-grupe „Oblačna komisija“. Grupa je učestvovala u Venecijanskom Bijenale zastupljena italijanskom galerijom „Sprovieri“.

Od  1994. do 1997.godine Sergej Anufrijev je radio kao  nastavnik u  raznim umetničkim školama u Zapadnoj Evropi.

1996.godine su zajedno sa Evgenijem Šilipovskim osnovali u Moskvi društvo „Tartu“ — slikarsku zajednicu, koja producira tajne prakse u savremenom slikarstvu.

1997.godine u galeriji „Tačka“ je bio ostvaren projekat KCS (Коpije Cara Solomona).

1998.godine Anufrijev je osnovao društvo „Kosa“, čiji je zadatak tvrdnja verovatnog razmišljenja od strane kreativne osobe.

2001.-2002. godine Sergej Anufrijev radio je kao art-direktor u „Galeriji Geljmana“ u Kijevu, a kasnije u Moskvi.  2003.godine se preselio  u SPb da bi zajedno sa Sergejem Bugajevim razvijali eksperimentalne projekte. 2004.godine je zajedno sa svojim prijateljima osnovao umjetničko društvo „Rusija“, koje razrađuje nove slikarske prakse.

2014. – 2015.godine živi u Odesi, gde nastavlja sa razradom ideje-koncepcije „Novi Super Svet“.  Praktikuje “Alfa Graviti” zajedno sa autorom Jezerskim Vladimirom Borisovićem, definiše ovu praksu kao „jedan od ulaza u visoka stanja „Novog Super Sveta“.

2016.godine se preselio u Moskvu.

Živi i radi u Odesi, Kijevu, Moskvi.