Dušanu Đurišiću – NAGRADA ZA TANKA PJESMU

 

 

 

Dušanu Đurišiću

NAGRADA ZA TANKA PJESMU

 

Za internacionalni zimski konkurs sarajevskog časopisa za kulturu “Diogen”  za haiku, senrju, tanka i hajga pjesme tema je bila: hladni zimski vjetrovi i snijeg, a krajnji rok slanja radova 31. januar 2014. godine. Svoje tanka pjesme poslalo je 70 autora iz 33 zemlje svijeta. Sudija je bio M. Kei, glavni i odgovorni  urednik Atlas Poetike iz SAD.

Dusan Djurisic 1Prva nagrada za tanka pjesmu pripala je Svetomiru Đurbabiću iz Srbije, druga Eduardu Tara iz Rumunije, a šest ravnopravnih trećih nagrada dijele pisci iz SAD, Indije, Engleske, Rumunije, Slovačke i Dušan Đurišić iz Crne Gore.

Urednik Atlas Poetike, M. Kei napisao je i komentar povodom Đurišićeve tanka pjesme:

While the North wind / brings snow in Sweden /my grandson learns / Montenegrin, / to say:  —Look, the snow!
Pjesnik je uspio da uhvati djetetovo čuđenje: Snijeg! Tako malo riječi donosi toliku radost djetetu. Djed u pjesmi uči unuka svoj maternji jezik, što navodi na zaključak da dijete živi negdje drugo (možda u Švedskoj), i u posjeti je svom djedu. Uprkos udaljenosti, njih dvojica su zajedno, a veza se produbljuje time što starac uči dijete crnogorski ​​jezik. Snijeg je hladan, ali njihov odnos je topao; dijete je voljeno i zaštićeno. To je trenutak dječje nevinosti, ali s podtekstom teškoća u stranom svijetu. Djed zna (i čitalac takođe zna) da život nije tako lak, ali u ovom trenutku, sve je dobro i oni su srećni.