Dvanaesti UnderhillFest – Otvaranje 22. septembra


Dvanaesti UnderhillFest – međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma svečano će biti otvoren 22. septembra u 20.00 sati kada će biti prikazan film “Pomirenje” u režiji Marije Zidar, koja će biti i gošća festivala.  Film je bio selektovan za takmičarsku selekciju NEXT:WAVE, jednog od najvažnijih festivala dokumentarnog filma u Evropi – CPH:DOX u Kopenhagenu, a nastao je u koprodukciji Slovenije, Crne Gore, Srbije i Kosova.

Podgorička publika će na platou Muzičkog centra Crne Gore i u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” od 22. do 30. septembra moći da vidi više od 20 ostvarenja – najboljih u proteklih godinu dana. Filmovi su kao i ranije podijeljeni u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku, a filmski selektor je Vuk Perović.

U okviru 12. UnderhillFesta, već šestu godinu za redom, biće održan i trodnevni program U FOKUSU, koji UnderhillFest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava.

Žiri 12. Underhillfesta biće Lejla Dedić – producentkinja iz Bosne i Hercegovine, Dragan Nikolić – reditelj iz Srbije i Veliša Popović – producent iz Crne Gore.    

Ugostićemo reditelje, producente i  protagoniste filmova, među kojima su i rediteljka Firouzeh Khosrovani – čiji je film “Porodična rendgenska slika” dobio nagradu za najbolji film na festivalu IDFA u Amsterdamu, a podgorička publika će moći da ga pogleda na ovogodišnjem Underhillu, kao i čuveni Hubert Sauper – reditelj filma “Epicentar”, koji je svjetsku slavu stekao 2006. godine kada je nominovan za Oskara.   

Na zatvaranju biće prikazan film “Ja, Greta” u režiji Nathana Grossmana, u saradnji sa Fondacijom “Petrović Njegoš”. Film prati uspon Grete Tunberg, kako je od djevojčice koja protestuje na ulici postala zvijezda zaštite životne sredine i simbol borbe za bolji svijet.  

U okviru 12. UnderhillFesta biće održana dvodnevna regionalna konferencija u vezi sa korišćenjem dokumentarnog filma u obrazovne svrhe, kao i Montenegro Film Forum pod sloganom “Restart”, u sklopu kojeg će biti održana dvodnevna radionica s temama iz oblasti marketinga i PR strategije promocije plasmana filma, kao i kako pridobiti sales agenta za film. Na Forumu će se prezentovati i najnovija VR/360 tehnologija, a biće predstavljen I neki festival iz regiona.        

Sve razgovore sa zanimljivim gostima iz svijeta filma moći ćete da pratite uživo putem naših društvenih mreža i YouTube kanala uz podršku Telenor mreže.

UnderhillFest je jedini festival dugometražnih dokumentanih filmova u Crnoj Gori, a tokom prethodnih jedanaest godina prikazivao je najbitnija dokumentarna ostvarenja, dobitnike velikih priznanja, ali i otkrivao i davao podršku regionalnim i lokalnim autorima. Festival je postao dio imidža grada i države, adresa za sve one koji žele da budu u toku sa dešavanjima u svjetskoj kinematografiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + 9 =