Džez koncert Dua Aleksijević u Kuslevovoj kući


Džez koncert dua Aleksijević, JU Muzeji i galerije Podgorice realizuje kao dio serijala KotorArt u gostima, a u partnerstvu sa Međunarodnim festivalom KotorArt, i uz podršku Francuskog Instituta Crne Gore.

U dvorištu Kuslevove kuće, u srijedu (04. avgusta) sa početkom u 21 h, nastupiće vokal Aleksandra Bijelić Aleksijević i pijanista Ivan Aleksijević.

Repertoar ovog džez dua čine klasične džez kompozicije, počev od tradicionalnih gospel i bluz kompozicija preko Džordž Geršvina, Kol Portera, Net King Kola, Džerom Kerna, pa sve do kompozicija savremenih džez umjetnika poput Stinga i Stivi Vondera.

Aleksandra Bijelić Aleksijević, vokal, završila je klavirski odsjek u Srednjoj muzičkoj školi Mokranjac i, paralelno, odsjek za džez pjevanje u Muzičkoj školi Stanković, u Beogradu. Diplomirala je na odsjeku za teoriju i muzičku pedagogiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje trenutno završava master studije na džez programu. Karijeru džez vokala započela je 2000. godine, nastupajući sa školskim Big Bendom, a potom su počela da joj se otvaraju vrata beogradske, kao i evropske džez scene. Danas sarađuje s Big Bendom RTS-a, Beogradskim Diksilend orkestrom i predvodi kvintet Alex & the Fergusons. Kao prateći vokal, sarađivala je s brojnim muzičarima regionalne pop-rok scene, a njen vokal može se čuti u reklamama, špicama za televizijske emisije, animiranim filmovima. Profesor je savremenog pjevanja u Srednjoj muzičkoj školi Josif Marinković u Vršcu.

Ivan Aleksijević, pijanista, poslije završene Srednje muzičke škole Stanković upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i istovremeno započinje karijeru svirajući po džez klubovima i festivalima na domaćoj i inostranoj sceni. Član je Big Benda RTS-a. Nastupao je s velikanima džez scene kao što su Bred Lili, Klar Teri, Beni Golson, Roj Hargruv, Dajan Šur, Don Menza, Duško Gojković, Spjepko Gut. Bavi se kompozitorskim radom, piše muziku za film, pozorište i televiziju. Kao kompozitor i aranžer, učestvuje u brojnim sastavima za džez i vorld mjuzik, poput ansambala Ognjen i prijatelji i Yupika kvintet. Aranžirao je numere za prvi i jedini džez album čuvenog Šabana Bajramovića – Romano Raj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + 4 =