“Everyman Đilas“ na 59. Sterijinom pozorju

 

CNP - znak 150

 
 

Predstava Everyman Đilas“, po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić, biće izvedena na 59. Sterijinom pozorju, u okviru internacionalnog programa Krugovi.

Na ovogodišnjem  “Sterijinom pozorju”, u selekciji nacionalne i drame i pozorišta biće izvedeno devet predstava, dok će medjunarodna selekcija “Krugovi” obuhvatiti tri predstave, po izboru selektora Igora Bojovića.

Pored predstave „Everyman Đilas“ u ovom segmentu festivala biće izvedena predstava „Još uvek oluja“, Petera Handkea, u režiji Ivice Buljana i produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, i „Izbrisani“ po tekstu i u režiji Olivera Frljića, Prešernovog gledališča iz Kranja.

U programu Nacionalne drame i pozorišta ove godine će se takmičiti predstave “Unosno mesto” Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, u režiji Egona Savina, zatim “Gospodja ministarka” pozorišta “Boško Buha” iz Beograda, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, “Princip (Mali mi je ovaj grob)” u režiji Mihala Zadara i produkciji pozorišta “Špilhaus” iz Beča, kao i komad “Neoplanta” u režiji Andraša Urbana Novosadskog pozorišta. Nušićevom „Ožalošćenom porodicom“, koju je režirao Nikola Pejaković, predstaviće se Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke, a somborsko Narodno pozorište izvešće dramu „Gospođa Olga“, po tekstu Milutina Bojića, u režiji Gorčina Stojanovića.

U takmičarskom programu su i koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta, „Bizarno“, u režiji Snežane Trišić i predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Trpele“, Milene Depolo i Bobana Skerlića. Posljednja predstava u Selekciji nacionalne drame i pozorišta je „Koštana“ Borisava Stankovića, u režiji Andrša Urbana i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice. U čast nagrađenih, Gradsko dramsko kazalište „Gavela“ iz Zagreba izvešće predstavu „Zločin i kazna“, po romanu F.M. Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena.

Producent predstave “Everyman Đilas“ je Janko Ljumović, dramaturškinja Borka Pavićević, scenograf Hans Georg Schafer, kostimograf Leo Kulaš, kompozitor Žarko Mirković.

U predstavi igraju: Tihomir Stanićm, Ana Vučković, Jelena Rakočević Nenezić, Gorana Marković, Karmen Bardak, Gordana Mićunović, Ljubica Barać Vujović, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Nikola Perišić, Petar Novaković, Zoran Vujović, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Slobodan Marunović, Mišo Obradović, Dragica Tomas, Milorad Radović, Goran Slavić i Nada Vukčević.

 

djilas-10-13-718