Februar u KIC-u – Mjesec umjetnosti i ljubavi

 

 

KIC „Budo Tomović“ će tokom februara ponuditi podgoričkoj publici više od 30 programa iz oblasti muzike, filma, pozorišta, književnosti… 

Povodom prezentovanja programa za februar, održana je PRESS konferencija na kojoj su učestvovali direktorica Snežana Burzan i urednici KIC-programa: Maja Popović (muzički), Miodrag Miško Popović (filmski) i Valentina Knežević (informativno – edukativni). 

            Muzički segment KIC-a biće tradicionalno interesantan, a tokom februara biće 10-tak raznovrsnih koncerata. Već 2. februara je koncert renomiranog ruskog violiste Mihaila Bereznjickog, zaslužnog umjetnika Rusije i laureata međunarodnih takmičenja, koji će nastupiti u saradnji sa crnogorskom pijanistkinjom Marijom Popović. Bluz pijanistkinja i interpretatorka Katarina Pejak prvo predstavljanje crnogorskoj publici ostvariće u saradnji sa muzičarima Anom Protulipac (bas, prateći vokal) i Slavenom Ljujićem (bubanj) 9. februara. U okviru KIC-ovog ciklusa “Kamerna muzika” 16. februara nastupiće mladi gudački kvartet “Doclea” i solisti – virtuozi:  Žana Lekić, flauta, Nadica Ristić Simović, oboa i Veljko Klenkovski, klarinet koji će prirediti koncert pod naslovom “Mocart only”. Pijanista Andrija Jovović student II godine Muzičke akademije u Beču  održaće koncet 24. februara.

             Muzičke predstave popularnog Ivana Bosiljčića “Par stihova za nas” na programu su povodom Dana zaljubljenih 14. i 15. februara. Još jedna premijera i to elektroakustički operski kabare kojim će se podgoričkoj publici premijerno predstaviti solo pjevačica iz Beograda Tijana Đuričić, sopran, koja će izvesti djela kompozitorke Sanje Gnjatović za sopran, klavir i elektroniku inspirisan ličnošću i muzikom Kurta Vajla (27. februar), u pratnji pijaniste Milivoja Veljića.  

             Dječiji folklorni ansambal KIC-a “Budo Tomović” i KUD-a “Boka” iz Tivta održaće 23. februara koncert pod nazivom “Hvala čika Cano”. Veče sevdaha i starogradske muzike “Kradem ti se u večeri” Tamare Pavićević, u pratnji orkestra Saše Magovčevića, biće priređen 19. februara, a KIC će biti i domćini Internacionalnog festivala klapa 3. februara.  Veče humora i narodne muzike Dragana Koprivice biće održano 6. februara.

            Povodom Dana zaljubljenih ide revija filmova “Ljubav na filmu” u okviru koje će od 5. do 8. februara biti prikazani neki od najpoznatijijh i najromantičnijih filmova ikad: 5. februar – “Princ plime” (1991), 6. februar – “Osveta” (1990), 7. februar – “Djevojka koju sam volio” (1973) i 8. februar – “Mostovi okruga Medison” (1995).

            Kroz ciklus “Pozorište na filmu III” nastavlja se uspješna saradnja dramskog i filmskog programa KIC-a, pa su od 22. do 24. februara na programu filmovi čija tema je upravo odnos pozorišta i kinematografije: 22. februar – “Mačka na usijanom limenom krovu” (1958), 23. februar – “Noći iguane” (1964) i 24. februar – “Titus” (1999). Intenzivna saradnja sa inostranim partnerima, jedna je od konstanti filmskog programa, pa će KIC u saradnji sa Japanskim uglom i JICA Alumni Montenegro organizovati Dane japanskog filma (1. i 2. februar).

             KIC organizuje i premijeru kratkog filma čiji su autori osobe sa invaliditetom, 26. februara

             Informativno – edukativni program u okviru ciklusa “Savremena crnogorska književnost” predstaviće 16. februara roman autora Jovana Nikolaidisa “Naši su životi bjekstva” i 28. februara zbirku pjesama “Prije objave” autora Đorđa Šćepovića.

             Promocija knjige priča “Besani” beogradskog popularnog pisca Gorana Stojičića biće 7. februara. Tokom februara biće raspisani konkursi za Petu školu retorike, Školu kreativnog pisanja za srednjoškolce i kurs Crnogorskog ora.

            Dječiji zabavljač i glumac Radojica Stanković poznatiji kao Šanta Panta počeće upravo na sceni KIC-a obilježavanje 30 godina rada i to 21. februara. Pozorišna trupa gimnazije “Slobodan Škerović”, 20. februara izvešće  predstavu “Jomeo i Krulija”, a 26. februara ponovo će se predstaviti NVO Studentski teatar sa predstavom “Dobro veče Montenegro”.

            Kolektivna izložba članova Udruženja likovnih umjetničkih stvaralaca Crne Gore biće organizovana od 2. februara, izložba stripa Srđana Ivanovića biće otvorena 19. februara, a svoje radove podgoričkoj publici predstaviće Todor Živaljević Velički i Anđelka Ljumović od  26. februara.

             I ove godine KIC nastavlja sa promovisanjem udruživanja i umrežavanja i sa srodnim institucijama, ali i sa ambasadama i inostranim kulturnim centrima, NVO-ima, kreativnim pojedincima i grupama, a prijatelji februarskih programa su: Japanski ugao, JICA Alumni Montenegro, Udruženje likovnih umjetničkih stvaralaca Crne Gore, Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina, Gimnazija “Slobodan Škerović”, Američki ugao, NVO Studentski teatar, GlobalSoft Montenegro, i drugi.

             Programski sadržaji KIC-a bili su izuzetno posjećeni i tokom decembra i januara, pa je oko 8 i po hiljada posjetilaca uživalo u brojnim koncertnim, filmskim, dramskim, književnim i likovnim programima.

             Tradicionalno, KIC-ovi programi i u februaru su besplatni za posjetioce.  Ulaznice za muzičko – poetske večeri Ivana Bosiljčića po cijeni od 10 eura mogu se kupiti na KIC-biletrarnici (9 – 20h) od sjutra – 1. februara.

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ PROGRAMA