Festival mediteranskog teatra “Purgatorije” – Predstava “Filomena Marturano”

 

Centar za kulturu Tivat

 

 

U srijedu 27.07.2016. godine u 21:30 sati na sceni Atrijum Buća u Tivtu, u okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” biće izvedena predstava “Filomena Marturano” u produkciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta Podgorica.

Filomena Marturano - 2Po tekstu Eduarda de Filippea, režiju potpisuje Jagoš Marković, a igraju Anita Mančić, Branimir Popović, Jelisaveta –Seka Sablić, Božidar Stošić, Kristina Stevović, Andrea Mugoša, Emir Ćatović, Božidar Zuber, Momčilo Otašević i Simo Trebješanin.

Filomena Marturano - 1Komična melodrama „Filomena Marturano“ italijanskog glumca, reditelja i pisca Eduarda de Filippea iz današnje perspektive lagana je vodviljska priča o braku i ljubavi. Ipak, dramska priča o bivšoj prostitutki, koja lukavstvom namami svog dugogodišnjeg uglednog ljubavnika i zaštitnika u brak, da bi svojim zatajenim vanbračnim sinovima obezbijedila njegovo prezime i građanski ugled, u okružju postfašističke, patrijahalnim i katoličkim normama opterećene Italije (komad je napisan 1946. godine), nosila je i ozbiljnija značenja. Komad je tada otvarao društveno relevantna pitanja o potrebi ženske emancipacije, jednakog tretiranja bračne i vanbračne djece, te osim melodramatske ljubavne i porodične priče, predstavljao i realističan konflikt između represivne države oličene u zakonima, i prava „malog čovjeka“, žrtve različitih socijalnih bijeda, da se bori za individualnu pravdu.

 

Filomena Marturano - 3