Festival Oda životu – NVO WAG Montenegro – Monodrama “Teodora”

 

 

U okviru festival Oda životu – NVO WAG Montenegro, danas u utorak 19. septembra 2017. godine, sa početkom u 18:30 na Skalinama u Podgorici, odigraće se monodrama “Teodora” u izvođenju Dragane Jovanović iz Niša.

 

 

„Pokušali smo da napravimo monodramski iskaz o savremenoj ženi. Nismo se toliko oslanjali na istorijske činjenice, koliko na to ko je žena i kakve su njene vladarske čari. Njena priroda traje u svim vremenima i situacijama. Želeli smo da jednu takvu temu scenski uobličimo na jednostavan način. Tragali smo za radom bez pretenzija i nenametljivim slikama koje spajaju moderna shvatanja o pozorištu i klasičan dramski tekst“. (autori D.Jovanović i B .Mandić)
Predstava Teodora nastala je 2004. godine po tekstu Božidara Mandića u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša, a naslovnu ulogu igra Dragana Jovanović.
Dragana Jovanović rođena je 1976. godine u Nišu.
Diplomorala na Fakultetu Umetnosti u Prištini, u klasi Milana Plećaša, na katedri za glumu na kojoj je radila kao asistent do 2005. godine.
Od 2005.g. član je ansambla Narodnog pozorišta u Nišu.
Igra u teatarskoj trupi „Porodica bistrih potoka“.
Jedna je od osnivača pozorišnog festivala „Šumes“, Rudnik.
Član je Lutka scene „PEPINO“, Niš.
2004.god u Narodnom pozorištu u Nišu izvela svoj autorski projekat – monodramu „Teodora“.
U periodu 2002-2004 bavila se dramskom edukacijom školske đece.
Avgusta 2012. godine na pozorišnim događajima u šumi „ŠUMES“, ponovo izvodi monodramu „Teodora“ ali ovoga puta ne u okivru „kvadrata“ pozorišne scene već u ambijentu, koristeći razne prostore da izrazi i ispita svoje ženske, glumačke i ispoljavajuće granice.
Novembra 2012, Lazar Stojanović snima dokumentarni film “Teodora”.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 − three =