Festival Ode to Life – Koncert trija Milanske skale

 

 

U sklopu programa internacionalnog festivala umjetnosti Oda životu – Ode to Life 2018, možete prisustvovati sjajnim koncertima klavirskog trija iz Milana, redovnih članova Milanske skale: 

Cristiana Vianelli – violina,

Riccardo Rijoff – klavir i 

Livia Rotondi – violončelo

koji će imati 3 koncerta u okviru ovogodišnejg festivala:

  1. IX u Centru za kulturu Bijelo Polje u 20h

  1. IX u Zetskom Domu na Cetinju u 20h

  1. IX u KIC-u “Budo Tomović” u 20h

Za dolazak i nastup umjetnika iz Milana zaslužna je i Ambasada Italije u Crnoj Gori, kao i TERNA.

 

PROGRAM 

Ludvig van Beethoven (1770 – 1827)

Klavirski trio u D-duru, op.70 br. 1 (1808) 

Allegro vivace e con brio

Largo assai ed espressivo

Presto

Astor Piazzolla (1921 – 1992)

arr. José Bragato (1915 –2017)

Četiri godišnja doba u Buenos Airesu (1965 – 70)

Verano Porteño / Ljeto

Invierno Porteño / Zima

Primavera Porteña / Proljeće

Otoño Porteño / Jesen

 

Violinistkinja Cristiana Vianelli je rođena u Milanu 1974. godine. Diplomirala je violinu na konzervatorijumu „Giuseppe Verdi“ u Milanu i violončelo na konzervatorijumu „Giacomo Puccini“ u La Spezi, sa najvišom ocjenom. Takođe je diplomirala na odsjecima savremene književnosti i istorije muzike na unverzitetu Universita Statale u Milanu. Pohađala je specijalističke studije sa uglednim umjetnicima: Angela Sineli, Francesco De Angelis, Viktor Pikayzen, Marco Rizzi, Pavel Vernikov, Leon Spiere, Danilo Rossi i Raffaele Mallozzi. Tokom svoje profesionalne karijere, imala je priliku da svira u sklopu nekoliko međunarodnih orkestara: nacionalni simfonijski orkestar Rai, pozorišni orkestar Scala, simfonijski orkestar Giuseppe Verdi u Milanu. Takođe je učestvovala na festivalima kamerne muzike: ISU (Svjetsko takmičenje u klizanju) u Milanu, Pozorištu Amici del Loggione u Milanu, udruženja Mozart i Piacenza Arte, festivalima Diritto u Pjačenci, Lario Musica i mnogim drugim.     

Pijanista Riccardo Rijoff je rođen u Milanu 1974. godine. Završio je studije u klasi Marija delli Pontija na konzervatorijumu Giuseppe Verdi i diplomirao 1995. godine. Nastavio je studije sa Paolom Bordonijem. Dobitnik je nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Pohađao ljetnji kurs kamerne muzike na konzervatorijumu Oberlin 1997. Specijalističke studije kamerne muzike pohađao je 2001/2002, na Pozorišnoj akademiji za profesora u orkestru u Milanu, izučavajući kamernu muziku zajedno sa violistom Danilom Rossijem. Nakon kursa kanadske sopranistkinje Gaelyne Gabora, zavolio je vokalnu muziku i saradnju sa pjevačima. Od tada, osim što svira kao solista, sa velikim zadovoljstvom svira sa pjevačima u mnogim kamernim sastavima. Na ljeto 2004. godine debitovao je u Japanu, gdje je zatim gostovao više puta (koncerti u Tokiju, Jokohami, Hirošimi, Mijazaki, Sakaide). Sarađuje sa orkestrom Haydn u Bolcanu, sarađivao je sa filharmonijskim orkestrom Konzervatorijuma u Milanu. Od 2013. radi kao korepetitior operske klase u Muzičkoj školi Antonio Guarneri u Kazatenovu,  sarađuje sa profesorima: Edith Martelli, sopran i Filip Castiglioni, tenor.

Violončelistkinja Livia Rotondi je rođena u Italiji 1972. godine, u muzičkoj porodici. Diplomirala je na konzervatorijumu  Giuseppe Verdi u Milanu 1994. u klasi profesorice Marije Leali. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod afirmisanih umjetnika na Akademiji Walter Stauffer u Kremoni. Bila je angažovana da održi koncertne serijale na italijanskim konzervatorijumima u Firenci, Vićenci i Udinu povodom proslave desetogodišnjeg rada Međunarodne akademije za kamernu muziku u Duinu. Dobila je stipendiju i posebno priznanje Muzičke akademije Chigiana u Sijeni. Na Konzervatorijumu u Beču je pohađala specijalističke kurseve za kamernu muziku,  i majstorske kurseve trija  Altemberg u Hartbergu i Pinerolu.

Nagrađivana je na mnogim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima: Premio Internazionale Rovere d’Oro, Gran Premio Internazionale Lario in Musica, Gioventù Musicale d’Italia. Dobitnica je specijalne nagrade na takmičenju u Tortonu i Villa Medicea u Pratu. Nastupa sa raznim italijanskim orkestrima (orkestar Rai u Torinu, simfonijski orkestar Giuseppe Verdi u Milanu, orkestri Mozart, C. Coccia, Pomeriggi Musicali, Gaetano Donizetti, Filharmonija u Torinu), često kao vođa sekcije violončela, kao i u kamernim sastavima. Svira savremenu muziku sa kamernim sastavima: Dedalo Ensemble, Divertimento Ensemble, Traiettorie Sonore, Quintetto Arcadia, Trio Hemiolia i trijom Europa, sa pijanistom Robertom Paruzzijem i violinistom Francescom De Angelisom, koji je koncertmajstor pozorišta Scala u Milanu.