Festival Ruta Podgorica – Izvedena pozorišna predstava “Stranci”


Četvrte večeri na festivalu Ruta Podgorica izvedena je pozorišna predstava Dramskog teatra Skoplje “Stranci” po tekstu Paola Đenovezea, a u režiji Nele Vitošević.

Na okruglom stolu osim rediteljke prisustvovao je cjelokupan glumački sastav predstave, a saznanja o ideji da se radi ovaj popularan i vrlo igran tekst, i na filmu i u pozorištu, autorka je poredila prvotnoj ideji uprave da se ‘spasi’ pozorište koje je bilo u trenutnoj krizi sa publikom i repertoarom. Međutim, preovladali su umjetnički razlozi.

– Predstava se igra već dvije godine i uvijek je unaprijed rasprodata, tako da smatramo da smo uspjeli da se izvučemo iz tog perioda. Ekspanzija tehnologije je vrlo aktuelna tema, ali predstava ima i ljudsku dimenziju jer govori o problemima običnijćh ljudi- kazala je Vitošević.

Glumci su takođe bili vrlo zainteresovni da sa prisutnima podijele svoje stavove. Sanja Arsovska istakla je da je pozadina svoh tog napretka u tehnologiji zapravo problem koji je donio kapitalizam koji razotkriva naše živote i od toga se ne možemo zaštititi. S druge strane, istakli su sagovornici, čovjek je meta sopstvenih skrivanja. 

– Dužni smo sebi da se otvaramo, zbog zdravlja, mira i ljepote života. Što je veća tajna, to je veća muka, što je veća muka, veći je i nemir, i onda otkineš brzo. – našalila se njena koleginica Irena Ristić, kada je govorila o istom tom fenomenu, o laži prisutnoj u ljudskim životima koja zahvaljujući naizgled benignoj igri prijatelja u predstavi bude otkrivena – kazala je Arsovska

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 5 =