FIAT 2016. – Program za srijedu, 14. septembar

 
 

fiat-2016-program-14-9

 
 

SRIJEDA / 14. SEPTEMBAR 2016.

 
 

OFFFIAT / 18.00 h

Kuslevova kuća

predavanje

“Objektno orijentisana etika”

Velimir Popović

 

TEATAR / 20.00 h

(60 min)

Hala fabrike “Radoje Dakić”

PREMIJERA

CRNA GORA

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2016, Podgorica

danzenov-sanCrnogorsko narodno pozorište, Podgorica

Bertolt Breht

DANZEN

Adaptacija i režija Damjan Pejanović

Igraju:

Dejan Ivanić

Marko Todorović

Scenograf: Aleksandar Vukotić

Kostimografkinja: Lina Leković

Kompozitorka: Vjera Nikolić

Video: Gojko Berkuljan

Dizajn svjetla: Damjan Pejanović

Šef tehnike: Miloš Novaković

Ton: Vanja Ukšanović

Majstor svjetla: Mili Malović

Rekviziter: Vlado Martinović

Garderoberka: Dragica Filipović

Šminkerka: Vukica Čabarkapa

Suflerka: Gorica Šuškavčević

Video operateri: Goran Brnović i Mladen Nikčević

Izvršna producentkinja: Vukosava Tomović

“Ovo je predstava o malom čovjeku koji iz malograđanskih karakternih odrednica ne skupi hrabrost da djela već bira neaktivnost time dopuštajući bahaćenje stranih investitora. Mali čovjek je ugrožene egzistencije i prava, ali uprkos tome pristaje da ,,propadne”.

“Danzen” je svojevrsna kritika mentalitetskih konstanti našeg naroda u užem, te sadašnjeg političkog trenutka u širem smislu.” Damjan Pejanović

 

OFFFIAT  / 22.00 h

Kuslevova kuća

“DECENTRALIZACIJA CENTRA”

Damir Nikšić

Damir Nikšić je bosanskohercegovački konceptualni umjetnik, stendap komičar i političar.

Studirao je na likovnim akademijama u Sarajevu, Milanu i Bolonji. Diplomirao je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za slikarstvo. U periodu 2000—2004. godine studirao je na postdiplomskom studiju na Univerzitetu u Arizoni u Sjedinjenim Američkim Državama. Magistrirao je 2004. godine likovnu umjetnost i istoriju umjetnosti, a potom predavao na Sjevernozapadnom univerzitetu u Evanstonu (Ilinois, SAD). Bio je član grupe Maksumin. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 2003. godine u međunarodnoj selekciji. Živi i radi u Sarajevu.

Svoju umjetnost najširoj javnosti predstavlja uglavnom preko Jutjuba, gdje svakodnevno postavlja krakte uratke šaljivog karaktera u kojima se, međutim, veoma ozbiljno i simboličkom značenju osvrće na bosanskohercegovačku realnost.

Sredinom 2016. godine odlučio se kandidovati za načelnika sarajevske Opštine Centar, i to kao „libertarijanac, individualista i anarhista”. U intervjuu za bosanskohercegovački portal Klix.ba rekao je sledeće:

„Ja sam neko ko je individualista, neko ko stvarno vjeruje u individualizam, a ne u kolektivizam. Razočarao sam se u kolektiv i postao sam veliki cinik i individualista. (…) Država daje više novca za tu neku razmazanu folklornu tradiciju gde se veliča neki imaginarni narod, tamo negdje… neko pleme u šumi ili na planini ili u nekom seocetu, ali niko zapravo nije taj narod, tako da je to dobro mjesto za lovljenje u mutnom i pranje novca. Iz tog razloga je važan pojedinac, on može da se uključi u dijalog, dok narod ne može, jer ne može uglas da govori. (…) Mi imamo jako velike fašističke probleme na svom sopstvenom tlu i ja nemam nameru da kao neki „Bošnjak” krijem to što meni „moji” rade i da insistiram na tome šta „nama” radi neki drugi. Ne, to je sve individualno i hoću da svojim primerom postavim te neke parametre kako se boriti protiv toga i kroz umjetnost i kroz politiku.”

Cilj mu je, kako kaže, da od Sarajeva napravi više evropski grad i spreči feudalizaciju BiH, a dodaje i da bi njegova kancelarija uvijek bila pokrivena kamerom čiji bi se snimci emitovali onlajn kako bi građani mogli da uživo gledaju „rijaliti šou načelnika jedne opštine”. Nikšićeva politička filozofija ima za cilj i shvatanje da se živi u krizi građanskog društva i građanske države, odnosno da je umjesto demokratije zastupljena etnokratija. On umjesto ideje o narodu i kolektivizmu zastupa individualizam i pojam građana kao pojedinca, a ideologiju koju slijedi naziva „liberalno progresivnim individualističkim diskursom”

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − one =