Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2017 počeće 8. i trajati do 17. septembra 2017 godine. Tokom deset festivalskih dana publika će moći da uživa u mnoštvu internacionalnih predstava iz više od 9 zemalja svijeta i regiona (Rusija, Brazil, Italija, Francuska, Latvija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija) ali i izuzetno zanimljivom i raznovrsnom pratećem programu, prvenstveno likovnom, književnom, muzičkom i kreativnim industrijama.

U likovnom segmentu, na prostoru Kuslevove kuće u Podgorici, publika će moći svakog dana tokom trajanja festivala da pogleda video rad  “Just kidding”  umjetnice Jelene Tomašević, kao i izložbu radova Aleksandra Vukotića “Organika” . Pored njih, 16. septembra u ponoć publici će se predstaviti umjetnik Victor Kiss sa svojim performanskom “Probudi se kulturno”  u kojem će nam dati svoje viđenje na koji način tehnologija i rijaliti programi utiču na život savremenog čovjeka.

Kada je u pitanju književni segment, FIAT nam donosi uzbudljiv program, nekoliko promocija: nove zbirke poezije Balše Brkovića “Crno igralište”, uz moderatora Aleksandra Bečanovića planiranu za 15. septembar i promociju zbirki poezije Ahmeda Burića sa gostom, muzičarem Branislavom Saukom i moderatorom Andrejem Nikolaidisom 13. septembra. Još jedan segment književnog programa je i gostovanje poznatog latvijskog kolektiva “Orbita” koji će publici prirediti 60 minuta poezije sa primjesama muzike, videa i performansa, program koji su nazvali “Slow Show FM”. Članovi kolektiva su latvijski pjesnici i umjetnici Semion Kanin, Arturs Punte, Sergej Timofejev i Vladimir Svetlov.

Pored njih, svake večeri u prostoru pećine ispod Kuslevove kuće, u periodu od 21 do 23 časa, Daliborka Koprivica Dulić predstavljaće svoju desetominutnu poetsko-muzičku instalaciju “U daljinu”.

Novitet u programu festivala tiče se i drugih gradova Crne Gore kroz segment  “FIAT putovanje”.  Tako će predstave francuskog uličnog teatra, selekcija Florijan Gaber, nastupiti u Kotoru 9. 13. i 15. septembra , u saradnji sa JU kulturnim centrom “Nikola Đurković”  a kao najavljivano iznenađenje je i nastup i na Cetinju u saradnji sa Turističkom organizacijom Prijestonice Cetinje. Pored francuskog uličnog teatra na Cetinju će nastupiti i kolektiv Orbita sa svojim “Slow Show FM” programom. Ova gostovanja FIAT-a odvijaće se 10. 13. i 14. septembra na Trgu kralja Nikole.

U okviru ovogodišnjeg FIAT možete se aktivno uključiti u dijalog i to kroz razgovore sa Andrejom Kopač i Nikom Goršičem, razgovor planiran za 10. septembar na temu plesnog teatra a 16. septembra i sa ekipom beogradskog Festivala Dev9t o ideji, konceptu i životu festivala u Staroj ciglani.

Filmski program donosi tematsku veče 11. septembra u 11 sati, filmove “Odričem se sveta” Krsta Škanate, “Moć” Vlatka Gilića, “Zajedno” Miše Radivojevića i “Maske” Andra Martinovića po izboru urednika filmskog programa Vladimira Vučinića.

Kada su kreativne industrije u pitanju tokom trajanja festivala, od 8 – 17. septembra u Kuslevovoj kući biće izložene lampe umjetnika Anđelka Vasiljevića, lutke koje izrađuje Jelena Simić, torbe, cegeri i drugi detalji koje izrađuje Centar za ženska prava u okviru “Noise in Fashion” programa a biće tu i radionica integracija Sonje Vukićević pod nazivom “Sonja’s hand”.

Navikli smo da u doba FIAT-a slušamo dobru muziku pa će to i ove godine biti neizostavno.  Uz muzički izbor FM Mirde u Kuslevovoj kući, koncert grupe Autogeni trening 8. septembra u 23 sata u dvorištu Kuslevove kuće, sastava Beatz&Rhymes 10. septembra i grupe Freedom, 15. septembra u 22 na istoj lokaciji. 9. septembra u 22 na krovu KIC-a “Budo Tomović” nastupiće i dio benda Pussy Riot na čelu sa Marijom Aljohinom – Mašom. Kroz predstavu “Riot Days” (Dani pobune) neobični i ludi spoj videa, teatra, performansa i muzike, Pussy Riot Theatre će nam ispričati istoriju i život članica grupe nakon kontroverznog nastupa u moskovskom hramu, skrivanja, suđenja i odlaska u zatvor. Reditelj predstave je Juri Muravitski a pozivamo vas da ne propustite ovo veče na FIAT-u. Nakon nastupa na krovu KIC-a publika će imati priliku da upozna dio ekipe Pussy Riot-a i posluša njihov izbor muzike u prostoru dvorišta galerije Kuslevove kuće. Ulaz za programe je besplatan uz napomenu da će se isključivo ulaznica za koncert Autogenog treninga plaćati i to po simboličnoj cijeni od 1euro za koji će gosti za uzvrat dobiti FIAT bedž. Ovaj potez jedan od načina doprinosa razvitku kulture plaćanja ulaza na programe.

 

 

 

 

Tagovi: , , , , , ,

 

Bez komentara

Budite prvi.

Poruka


 

 
 

Kalendar

June 2019
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930