FIAT – Najava programa za poneđeljak, 11.09.2017. godine

 

 

Četvrti da FIAT-a započinje predstavama slovenačkog plesnog teatra koje su poslastica za ljubitelje plesnog teatra u Crnoj Gori. Radi se o plesnim predstavama u produkciji En-Knap a po izboru selektora Nika Goršiča.

Predstava Biser” otvara noć u 20:00 sati i prva je od dvije predstave slovenačkog plesnog teatra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Koncept i koreografiju potpisuje koreografkinja Adrien Hod. Ples je nastao kroz kreativni proces baziran na nizu improvizacija u kojima koreograf i izvođači proučavaju teme povlačenja i prelaženja granica, istražujući sopstvene krizne trenutke, igrajući sa privlačnošću, boreći se za prihvatanje, koristeći se imitacijom. Dramaturgiju potpisuje Armin Sabo-Sekeli, muziku Zoltan Mizsei a kostimografiju  Katarina Škaper.

 

 

Materijal predstave evoluirao je iz konstantnog zičkog, verbalnog i emocionalnog istraživanja koji je podrazmijevao neprekidne reakcije, impulse, smjernice i doživljaje izvođača. Raznolik materijal bio je polje u kojem bismo mogli naći bisere” koji nisu uvijek lijepi i sjajni, ali su dragocjeni i vrijedni proučavanja. Mnoga ljudska osjećanja i stanja su zabranjena i ostaju nepokazana. Umjetnost može biti alibi za to. Na oltaru umjetnosti možete raditi stvari koje su u stvarnom životu zabranjene. Tako umjetnost postaje igra, alibi koji oslobađa.  opisuje kreativni proces koreogrfkinja Adrien Hod.

Nakon male pauze, u 21:00 publika će moći da nastavi putovanje kroz noć slovenačkog fokusa na plesni teatar, predstavomSet & Reset / Reset” na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Originalno remek djelo Triše Braun Set and Reset na kome je baziran ovaj nastavak zapravo je “čist pokret” koji se bavi istraživanjem elementarnog pokreta i smatra se jednim od vrhunskih dostignuća američke umjetnosti 20-og vijeka. U djelu Set and Reset/Reset, rediteljka nastavka Ketlin Fišer, jedna od vodećih članica Triša Braun trupe, vuče paralelu sa originalom i ohrabruje plesače da se služe metodama koje je Triša koristila u svom stvaranju. Rediteljka predstave je Ketlin Fišer, a djelo je bazirano na originalnom djelu “Set and Reset iz 1983. godine legendarne Triše Broun.

Predstave slovenačkog plesnog teatra realizuju se u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije u Crnoj Gori i nešto su što ne bi trebali propustiti.

 

 

Nakon slovenačkog fokusa, noć će se nastaviti predstavom “Malo o duši” u 22:00 sata na Velikoj sceni KIC-a Budo Tomović. Režiju, adaptaciju i glumu potpisuje Varja Đukić a komad je scenska interpretacija djela, poezije pjesnilinje Vislave Šimborske. Njena poezija je artikulacija egzistencijalnih tema koje su podsticaj na kreativniji doživljaj svijeta, sopstvene pozicije i uloge u njemu.  Autorski tim čine još i kompozitorka Nina Perović, violinistkinja Ana Rašović i dizajner svjetla Radomir Stamenković. Predstava je nastala u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinje i JU Ratkovićeve večeri poezije iz Bijelog Polja.

Na prostoru Kuslevove kuće u 23:00 sata počeće i  FIAT Filmski program, tematska projekcija filmova “Odmračivanje”.  Urednik ovogodišnjeg filmskog programa je Vladimir Vučinić a filmovi koje je odabrao baze se, svaki na svoj način, temama usamljenosti, osjećanjem izgubljenosti, odumiranjem srednje klase. Filmovi koje će publika imati priliku da vidi su: “Odričem se sveta”  reditelja Krsta Škanate, Moć” reditelja Vlatka Gilića, “Zajedno” reditelja Miše Radivojevića i “Maske” Andra Martinovića. Ovaj program realizuje se u saradnji sa Crnogorskom kinotekom.

U nastavku noći, predah od zaista raznovrsnog dana na FIAT-u uz izbor muzike FM Mirde i dobru atmosferu Kuslevove kuće.

Pored dnevnog programa festivala, kao stalna postavka u Kuslevovoj kući je likovni segment – video rad  Just kidding”  umjetnice Jelene Tomašević, kao i izložbu radova Aleksandra Vukotića “Organika”.  Kao i svake noći tokom FIAT-a u ponoć, Daliborka K. Dulić izvesti će svoju poetsko-muzičku instalaciju “U daljinu”  u pećinu Kuslevove kuće. Pored likovnog tu je i segment kreativnih industija sa lampama Anđelka Vasiljevića, lutkama koje izrađuje Jelena Simić, torbama, cegerima i drugim detaljima koje izrađuje Centar za ženska prava u okviru “Noise in Fashion” programa a biće tu i jedan neobičan second hand pod nazivom “Sonja’s hand”.

Iz festivala još jednom napominju da je ulaz za programe besplatan i pozivaju da dođete na FIAT!

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × one =