FIAT – Najava za petak, 15.09.2017. godine

 

 

Osmi dan na FIAT-u počeće gostovanjem austrijske predstave “Anti_Gone” u produkciji Terraforming arts laboratorium-a, po tekstu Aristotelesa Čaitidisa koji zajedno sa Stevom Šmitom potpisuje i režiju ove predstave. Priča koju je Aristoteles napisao u poetskom smislu veoma je snažna ali i nježna u isto vrijeme. Ifigenija sjedi u čekaonici svog terapeuta i dosađuje se. Sa telefonom u ruci prevrće stranice magazina čekajući majku Klitemnestru. Kada nakon nekoliko trenutaka žustra Antigona uđe u čekaonicu, lako uspjeva da uvuče mladu i naivnu Ifigeniju u terapeutsku igru uloga. Iznervirana sopstvenom igrom, nanovo i nanovo traži sklonište kroz cigaretu. Ali pušenje nije dozvoljeno. Ovakav kon ikt može se riješiti jedino nasiljem. Predstava će se odigrati na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta u 20:00 sati

U okviru segmenta “FIAT pojačanje” zamišljenog kao program predstavljanja i afirmacije stvaralaštva mladih nada umjetničke scene Crne Gore, na Velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović u 22:00 sata, nastupiće učenici Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada sa predstavom “O ćutanju i drugim imitacijama sreće”. Tekst predstave napisala je Bojana Šolaja a režiju potpisuju Bojana Šolaja, Anđela Novaković i Miroslav Minić. O ćutanju i drugim imitacijama sreće govori zbog čega je važno pustiti glas, koji će objasniti da ćutanje nije sreća, već samo njena imitacija. Cilj predstave je podizanje svijesti o značaju lične odgovornosti u životu manjinskih grupa, smanjenje predrasuda, kroz povećanje angažovanosti mladih, isticanje značaja volonterizma u zajednici, povećanje stepena tolerancije, te učenja različitosti kroz drugačije načine funk- cionisanja i rješavanja problema. Predstava govori o marginalizovanim kategorijama: zavisnicima, djeci bez roditeljskog staranja, zlostavljanima, izbjeglicama i Romima. U sedam scena prikazuje situacije iz njihove svakodnevice, kao i unutrašnje borbe sa problemima u kojima su se našli. U posljednjoj šalje se poruka kojom se podstiče odgovornost pojedinca da se uključi u rješavanje problema pomenutih grupa. 

Istovremeno, u holu KIC-a biće otvorena i izložba “Dnevnik čitanja” – izložba radova učenika Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada, nastalih na časovima književnosti profesora Miroslava Minića. Izložba 28 radova iz “Dnevnika čitanja” je njihov doživljaj književnih djela kroz vizuelne izraze koristeći se crtežima, fotografijama i isječcima iz novina. 

U ostatku večeri program će se odvijati u dvorištu Kuslevove kuće. U okviru književnog segmenta publika će moći da uživa u večeri promocije nove zbirke pjesama Balše Brkovića “Crno igralište”. Moderator razgovora sa autorom biće Aleksandar Bečanović a program će početi u 21:00 čas.

“Balša je krenuo u poeziju onako furiozno kao bazni pjesnik. Bio je to jedan čudan spoj modernizma i tradicije. Palio je, bio je slušljiv. Onda kreće ta pauza. Poslije šesnaest godina Balša Brković objavljuje knjigu poezije.”  Goran Samardžić 

Nakon promocije zbirke, u 22:00 počeće još jedan muzički program na FIAT-u, u pitanju je grupa Freedom, mladi podgorički sastav spreman da dokaže da je duh rokenrola življi i opasniji nego ikad. Muzika koju sviraju kombinacija je bluza, rokenrola, energije i emocije. 

15.septembar je i dan kada FIAT završava ovogodišnji segmnet “FIAT putovanje” i to u Kotoru, na Trgu od oružja u 19:00 sati, gdje će nastupiti predstava “Bračne svađe” u produkciji Frichti Concept a po konceptu Brendana Le Dillioua koji je jedan od izvođača u paru sa Elodie Tuquet. Ovaj program FIAT realizuje se u okviru francuskog fokusa na FIAT-u a u saradnji za Francuskim institutom i Fondacijom Petrović Njegoš kao i Kulturnim centrom Nikola Đurković iz Kotora.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × two =