Film “Grudi” takmičiće se za Zlatne arene na 67. Pulskom filmskom festivalu


Film “Grudi” u režiji Marije Perović takmičiće se za Zlatne arene na 67. Pulskom filmskom festivalu, koji će biti održan od 29.08. do 4. 09. 2020. godine. Film “Grudi” biće prikazan 31. avgusta 2020. u Istarskom narodnom kazalištu. Projekciji filma prisustvovaće rediteljka Marija Perović, glumica Bruna Bebić, producentkinja Sanja Šamanović (Mitropa) i dizajner Krsto Jaram.

I prethodni film Marije Perović “Gledaj me” bio je u konkurenciji Pulskog filmskog festivala.

Za Zlatne arene – za najbolji film, režiju, scenario i glumačke nagrade u Hrvatskom programu takmičiće se 16 filmova, od kojih pet u programu Hrvatskog filma i 11 u programu Manjinskih koprodukcija, saopštili su iz Pula Film Festivala.

Nakon svečanog otvaranja, u subotu, 29. avgusta, biće održana projekcija filma “Mare” Andree Štake, iz programa Hrvatskog filma. U sklopu istog programa, na 67. Pulskom filmskom festivalu prikazuju se još: “Mater” Jure Pavlovića, “Glas” Ognjena Sviličića, “Ribanje i ribarsko prigovaranje” Milana Trenca, “Ideš? Idem!” Ljube Zdjelarevića i “Tereza37” Danila Šerbedžije. Program manjinske produkcije u Areni nastaviće film “Otac” Srdana Golubovića, dok će filmovi “Bosonogi car” Jessice Woodworth i Petera Brosensa, “Ne zaboravi disati” Martina Turka, “Sin” Ines Tanović, “Korporacija” Mateja Nahtigala, “Svi protiv svih” Andreja Košaka, “Pijavice” Dragana Marinkovića, “Ja sam Frenk” Metoda Peveca, “Agina kuća” Lendite Zeqiraj i “Grudi” Marije Perović biti prikazivani u Istarskom narodnom kazalištu.

Pulski filmski festival najstariji je hrvatski filmski festival, koji se od 1954. jednom godišnje održava u pulskoj Areni.  Bio je najvažniji nacionalni filmski festival u SFR Jugoslaviji.

Film je nastao po predlošku serije “Grudi” i predstavlja pravi zajednički regionalni projekat, uz učešće produkcionih kuća iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije – Open Box Studio, Meander Film, Mitropa, Visionary Thinking, kao i  potporu Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audio-vizuelnog centra. Scenario je napisala Vladislava Vojnović po ideji Marije Perović. Producentkinje filma su Marija Perović i Dubravka Drakić, direktor fotografije je Dušan Grubin, montažerka Nataša Pantić, scenografkinja Dragana Baćović, a kostimografkinja Tijana Todorović. Uloge tumače Marija Škaričić, Dubravka Drakić, Nada Šargin, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bijelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Bruna Bebić…

Film GRUDI imao je svjetsku premijeru na 33. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro Film Festival.  Dobio je Specijalno priznanje žirija na Filmskom festivalu “Seanema” u Ulcinju, kao i “Veliku povelja Leotara” na 8. Festivalu u Trebinju. Prikazan je u bioskopima širom Crne Gore i Srbije, kao i na Filmskom festivalu u Kotbusu, na Balkan New Film Festivalu u Stokholmu, na Avantura film festivalu u Bihaću – festivalu mediteranskog i evropskog filma…. Film “Grudi” takmičiće se za nagradu ŽUTİ KİŠOBRAN na ovogodišnjem šestom izdanju Balkan Panorama Film Festivala u Izmiru.

Marija Perović diplomirala je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirala je nagrađene dugometražne igrane filmove “Opet pakujemo majmune”  i “Gledaj me” i dokumentarni film “Neka beskrajna sloboda”. Bila je i jedan od reditelja hrvatske serije “Vila Marija”. Profesorica je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.  Serija GRUDI u režiji Marije Perović dobila je prestižnu Specijanu nagradu žirija na Seoul International Drama Awards, najvećem svjetskom televizijskom festival, a bila je u zvaničnoj selekciji prestižnog Internacionalnog festivala “Buenos Aires Series”, u kategoriji Najbolja internacionalna serija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


six − 2 =