Galerija “Centar” Podgorica – Izložba radova Anke Gardašević i Olivije Ivanović Strugar

 

 

U utorak, 17. oktobra sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba radova Anke Gardašević i Olivije Ivanović Strugar.

Anka Gardašević je rođena u Nikšiću. Magistrirala je i diplomirala na FLU Cetinje, Univerzitet Crne Gore. Studijski je boravila u okviru JFDP programa US State Department na Odsjeku za fotografiju Univerziteta George Washington u Vašingtonu, SAD. Radi kao predavač u zvanju docenta na ALU Trebinje, Univerzitet Istočno Sarajevo, BiH. Dobitnica je više nagrada iz oblasti umjetnosti. Izlagala je svoje radove na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Olivija Ivanović Strugar je član ULUCG-a od 2005. godine. Magistrirala je na Odsjeku za grafiku FLU-a Cetinje Univerziteta Crne Gore 2007. godine a samostalni umjetnik je od 2016. godine. Dobitnica je više nagrada iz oblasti umjetnosti. Izlagala je svoje radove na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Podgorici.

Umjetnice su, između ostalog, zapisale o svojim radovima: “Onoliko koliko društvene okolnosti utiču na sve vidove ljudskog stvaralaštva pa i na umjetnost, tako i svakodnevni događaji određuju nas same. Ovi radovi su moja reakcija u odnosu na svakodnevicu, a jedna od funkcija umjetnosti je da komentariše individualno iskustvo. Konstruišem i kreiram scene kao da se sve već odigralo. Viđenje jeste misaona operacija. Koliko samo viđenja ima? Moji radovi su jedno od mogućih sagledavanja koje može biti istinito.“ (Anka Gardašević)

„Svaki naš korak ostaviće drugačiji otisak zavisno od podloge na koju zgazimo i obratno. Naš pogled na svijet se mijenja sa godinama i naši stavovi se boje našim mislima, emocijama i svijetom. Svaki dan je mogućnost da budemo sa sobom i u sebi… i sa drugima iz sebe … Svaki rad je samo momenat ili treptaj jednog istog sna. Ostavljam posmatraču da sam izgradi svoj pogled kao što dopuštam svjetlosti i sjenci da se same grade kao bitni elementi rada.“ (O. Ivanović Strugar).

Izložbu u galeriji „Centar“ će otvoriti Milena Durutović, kustoskinja u u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.