Galerija “Josip Bepo Benković” Herceg Novi – Otvorena izložba Milene Šotre i Nade Stanić

 

 

U galeriji Josip Bepo Benković, u srijedu 07. marta 2018. godine, otvorena je izložba slika Milene Šotre i skulptura Nade Stanić. Izložene su 23 slike  i 15 skulptura. Izložba je organizovana povodom 8. marta, a otvorila je pjesnikinja i novinarka Ksenija Matović. Pośetioci su uživali u umjetničkim ostvarenjima Milene Šotre i Nade Stanić, ali i u nadahnutim riječima Ksenije Matović koja je na pjesnikinji svojstven način opisala umjetnice i otvorila izložbu.

                                            

ŽENE OD JARE I KAMENA

 

Postoje žene  jare.

Sazdane od vatre i vjetra..razgorijevaju svijetove.

Okrenute spolja…uvijek gladnim prstima, oduzimaju polove, dijele meridijane, množe ekvator.

Stvaraju orkanski, baš kao što se i kreću….bez oklijevanja.

Nesmirene.

Jedna od takvih žena je Milena Šotra.

Njena su svijetla plamena.

Uplivavaju bez zadrške…

kao sunce u podne.

Ne poznaju rama.

Njene su boje jarosne…igrajuće.

Njena su mora otičuća, a kuće..mrijestilice.

 

Postoje žene kamena.

Sazdane od vode i zemlje…teku u meandrima.

Zahvataju široko.

Okrenute unutra…okatim dlanovima čitaju vremena.

Puštaju prostore.. da meko cure između prstiju.

Rađaju prapočetke.

Ćutke.

Tako stvaraju.

Zmijočuvarke.

Jedna od takvih žena je Nada Stanić.

Njene su šake posteljica

u kojoj pluta žena.

Njena je žena kosmogonična.

Kosmogonija

svedena na pokret.

Svijetao i čist

kao grive talasa kraj Kiklada.

Ivana Palikuća, v.d. direktorice galerije “Josip Bepo Benković” je istakla da je ova postavka prigodna prilika da se, u susret prazniku posvećenom ženama, Hercegnovskoj likovnoj publici zajedno predstave dvije vrsne umjetnice i da se tako na jedan izuzetno upečatljiv način obilježi 8 mart.

Sin Nade Stanić, Tomo koji nažalost zbog privatnih obaveza nije prisustvovao otvaranju izložbe,  kaže:

 “U svom umjetničkom usponu moja majka je bila u svojoj skulpturi veoma ambiciozna. Imajući u vidu vrijeme koje nije imalo razumijevanja da jedna žena, žena jednog umjetnika, a majka drugog bilo nezamislivo. Može se zamisliti da je upravo to vrijeme kad je ona baš tada bila u fazi njenih najradikalnije – slobodnih skulptura, aktova kao ona sa dvopolnim i transvestitskim opusom, … a istovremeno klasičnih prosto odudarala od svoga vremena, do te mjere da ja i danas kad ih gledam u galeriji svoje kuće se zamislim koliko je u stvari ona bila hrabra i svjesna sebe i težine kontroverze svog izraza sa kriterijuma tog vremena”

Vajar Luka Tomanović u osvrtu na stvaralaštvo Milene Šotre još davne 1982 godine navodi “Na svojim platnima Šotra sugeriše da umjetničkom djelu cilj nije reprodukovanje prirode, nego da otkriva njenu ljepotu. I kad slika mrtvu prirodu, simbole i staništa znamenitih ljudi, ona traži izražajnost u gami boja i po tome podsjeća na enformel. Dok enformel predmet isključuje, Milena Šotra ga bojom oživljuje. Interesantna je impresija koja se doživljava kad se te slike u nizu posmatraju. One se međusobno razlikuju tematikom i gamom boja, iako nema inovacija, a sve te slike u skupu stvaraju jedinstvenu harmoniju koja zrači tako da stvara osjećaj radosti prema životu“

Izložba će biti otvorena do 20 marta.