Galerija solidarnosti Kotor – Izložba “Iz konzervatorske radionice Živka Radovića”

 

Galerija Solidarnosti Kotor

 

OJU “Muzeji” Kotor, Galerija solidarnosti organizuje izložbu “Iz konzervatorske radionice Živka Radovića”, u utorak, 15. marta 2016. godine, u 19h. Izložbu će otvoriti Jasminka Grgurević.

Izložba „Iz konzervatorske radionice Živka Radovića“ preko fotografija  ikona, slika i fresaka prije, u toku i poslije restauratorsko-konzervatorskih zahvata, koje je izveo jedan od najpoznatijih crnogorskih konzervatora ukazuje na značaj profesije u očuvanju kulturne baštine, na njenu kompleksnost koja uključuje široko obrazovanje, dobro poznavanje zanata, odgovornost i posvećenost.

ŽIVKO RADOVIĆ  je rđen 1962. godine u Mojkovcu. Diplomirao je na Kulturološkom fakultetu na Cetinju  1986. godine. Bogato konzervatorsko iskustvo sticao je još za vrijeme studija kao član konzervatorske ekipe Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije na terenima u Pećkoj patrijaršiji, Sabornom hramu u Kraljevu, manastirima: Ljubostinja, Ravanica, Vraćevšnica, Studenica, Gradište, riznici Srpske pravoslavne crkve u Dubrovniku.

Od 1988. do 2000.godine  je  bio zaposlen  Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture na Cetinju, a od 2000. godine stalno je zaposlen u JU Muzeji i Galerije Podgorice.

Od 1988.godine do danas, samostalno ili kao rukovodilac radova, radio je na brojnim kulturnim dobrima Crne Gore: ikonostasu manastira Morače,  crkvi Sv.Nikole u Bijelom Polju, Đurđevim stupovima  kod Berana, crkvi Sv. Đorđa u Podgorici, ikonama: iz riznice manastira Ostrog, Spomen doma u Reževićima, crkve Sv. Dimitrija u Kolašinu i ikonama  i slikama iz mnogih drugih crnogorskih crkava, od Žabljaka preko Kolašina, Mojkovca do Budve, Kotora i Herceg Novog, naslikanih u periodu od 16 – 20 vijeka.

Istovremeno, tokom proteklih godina Živko Radović je radio zidne slike u manastirima  Đurđevi stupovi kod Berana, Morači, Duljevu, Ostrogu, Podmajinama, Sv. Trojici kod Pljevalja, crkvama u Petrovićima, Velimlju, Dragovoljićima,  crkvi Sv. Đorđa u Podgorici, fragmente zidnih slika crkve Sv. Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta.