Galeriji solidarnosti, Palata Pima Kotor – Izložba Vojvođanski umjetnici u zbirci Galerije solidarnosti

 

Galerija Solidarnosti Kotor

 

Povodom 21.novembra, Dana opštine Kotor OJU-Muzeji priređuje izložbu VOJVOĐANSKI UMJETNICI U ZBIRCI GALERIJE SOLIDARNOSTI. Otvaranje izložbe je u Galeriji solidarnosti, Palata Pima, petak, 18.novembra, 2016. godine, u 19 sati. Izložbu autorke Marije Mihaliček će otvoriti gosp. Zoran Dojčinović, konzul R. Srbije u Crnoj Gori.

“Zbirka Vojvođanskih umjetnika iz fundusa Galerije solidarnosti obuhvata autore koji su bili članovi Udruženja likovnih umjetnika Vojvodine u vrijeme prikupljanja likovne donacije za Crnu Goru, razorenu zemljotresom 1979. Radove u tehnici: ulja, akrilika, tempere, pastela, crteža kombinovanoj tehnici, grafici i skulpturi poklonilo je 25 umjetnika iz Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Kikinde, Sombora ….  Sve su to  sredine sa razvijenom likovnom kulturom gdje se nalaze ugledni muzeji i galerije. U vrijeme stvaranja zbirke  Galerije solidarnosti djela mnogih od ovih umjetnika su imala svoje mjesto u postavkama vojvođanskih i jugoslavenskih galerija i muzeja.

Mnogi od protagonista vojvođanske i jugoslavenske likovne scene zastupljeni su u kotorskoj kolekciji (A. Oprešnik, M. Nikolajević, Jožef Ač, Milan Kerac). Njihovi radovi su i ranije izlagani i već viđeni u selektiranim predstavljanjima  fundusa, a  na ovoj izložbi su objedinjeni u stilskoj, generacijskoj  i  nacionalnoj različitosti.”

M. Mihaliček
iz kataloga

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × three =