Gostovanje Crnogorskog simfonijskog orkestra u Beogradu

 

 

Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore i Dana Evrope, u organizaciji Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji, Muzičkog centra Crne Gore i Muzičke produkcije RTS, i uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, u Beogradu će biti priređen koncert na kojem će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar i Hor Radio-televizije Srbije.

Dva ansambla koji su najbolji reprezenti muzičke kulture svojih zemalja, pod upravom dirigenta Crnogorskog simfonijskog orkestra, istaknutog ruskog umjetnika Grigorija Kraska, po prvi put će nastupiti zajedno, izvodeći remek-djelo Ludviga van Betovena, Simfoniju broj 9 u d-molu, op. 125.

Uz Crnogorski simfonijski orkestar i Hor Radio-televizije Srbije, na sceni će se pojaviti i internacionalni kvartet renomiranih solista: sopranistkinja Snežana Savičić-Sekulić i mecosopranistkinja Iva Mrvoš iz Srbije, tenor David Lefor iz Francuske i bas Ivajlo Đurov iz Bugarske.

Koncert će se održati u srijedu, 16. maja 2018. godine, sa početkom u 20 časova u novootvorenoj Kombank dvorani.

Zaslužni umjetnik Rusije, GRIGORIJ KRASKO, diplomirao je violinu i dirigovanje na akademiji Gnjesin u Moskvi. Laureat je više prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1972. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Nakon dvanaest godina rada u orkestru Boljšog teatra, s kojim je obišao najpoznatije scene Evrope, SAD, Azije, Australije, 1990. godine postaje koncertmajstor Moskovske flharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski flharmoničari. Kao dirigent i solista ovih ansambala nastupao je na mnogim prestižnim scenama širom svijeta. Od 1993. do 1999. bio je prvi violinista i menadžer kvarteta Solisti Moskovske flharmonije, s kojim je nastupao u Rusiji i evropskim zemljama. S pomenutim ansamblima snimio je veliki broj djela za RTV stanice i izdavačke kuće u Rusiji, SAD i evropskim zemljama. Sarađivao je s najznačajnijim dirigentima kao što su: Jurij Svetlanov, Genadij Roždestvenski, Jurij Tjemirkanov,
Jansug Kahidze, Dmitrij Kitajenko, Jurij Simonov, Lorin Mazel, Rudolf Baršai. Grigorij Krasko je nastupao i s mnogim istaknutim solistima: Jehudi Menjuhin, Isak Štern, Natalija Gutman, Viktor Pikajzen, Maksim Vengerov, Vadim Repin, Lučano Pavaroti, Paul Pliška, Sumi Jo, Ketlin Betl. U periodu od 2000. do 2008. godine bio je profesor violine na Gnjesin akademiji u Moskvi. Nakon toga, dolazi u Crnu Goru gdje 2008. Postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači. Od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, s kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine i djela domaćih autora.

 

Snežana Savičić-Sekulić osnovne i postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Laureat je 33. Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Beogradu 2003. godine kada joj je, prvi put u istoriji takmičenja, dodijeljeno pet specijalnih nagrada. Laureat je nagrade Oskar Danon koju dodjeljuje Narodno Pozorište u Beogradu za vrhunske umjetničke kreacije i dobitnik Godišnje nagrade ove kuće, kao i nagrade Muzika Klasika kao najuspješniji ženski izvođač u 2011. godini. Prvakinja je Opere Narodnog pozorišta i redovan gost na scenama opere Madlenianum i Srpskog narodnog pozorišta.

 

Mecosopran Iva Mrvoš diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a master i specijalističku diploma stekla na Fakultetu za muziku i ples u Stavangeru u Norveškoj. Trenutno živi u Beču i zadnjih godina aktivna je kao slobodna umjetnica na području Njemačke, Italije, Rumunije, Hrvatske. Ostvarila se u više operskih uloga od kojih su neke Karmen, Acučena, Orfej, Otone. Sarađivala je sa od značajnim imenima današnje muzičke scene poput dirigenata Klaudija Vandelija, Leopolda Hagera, Lorana Pijoa, tenora Luisa Čape, Nikolaja Šukofa.

 

Tenor David Lefor angažovan u Francuskoj operi u Parizu, tumačio je role u brojnim produkcijama ove kuće: Povratak Uliksa u domovinu i Orfej (K. Monteverdija), Tamerlano (G. F. Hendl), Don Đovaniju i Figarovoj ženidbi (V. A. Mocarta), Karmen (Ž. Bize). Redovno priređuje resitale i nastupa kao solista u oratorijumima. Za snimke na kojima je interpretirao pjesme F. Pulanka (2006. godine) dobio je nagradu Zlatni Orfej koju dodjeljuje Academie du Disque Lyrique. Drugi snimak (realizovan u jesen 2011. godine) sa vokalnim numerama kompozitora Š. Gunoa I P. Tostija izuzetno je ocijenjen od strane kritike

 

Rođen u Bugarskoj, Ivajlo Đurov studirao je na Kraljevskom Konzervatorijumu u Hagu. Od 1996. godine je solista Simfonijskog orkestra Bugarskog nacionalnog radija i solista Sofjske flharmonije. Nastupao je u Atlanti, Filadelfji, Njujorku, Salzburgu, Barseloni, Čikagu tumačeći role u operama: Don Karlos, Magbet, Nabuko (Đ. Verdi), Figarova ženidba (V. A. Mocarta), Turandot (Đ. Pučini), Karmen (Ž. Bize) i mnogim dr. Solističke dionice tumačio je i u Rekvijemu (V. A. Mocarta), Stabat Materu (Đ. Rosinija), Devetoj simfoniji (L. V. Betovena), Rekvijemu (Đ. Verdija).

 

CRNOGORSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR nastupio je prvi put 14. decembra 2007. godine na Cetinju i ubrzo postao okosnica muzičkog života u Crnoj Gori. Na oko tri stotine koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Bosna I Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Rusija, Turska, Albanija, Makedonija, Francuska) sa orkestrom su nastupali istaknuti umjetnici poput: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski, Stefan Milenković, Miloš Karadaglić…

 

HOR RADIO-TELEVIZIJE SRBIJE počeo je sa radom 1939. godine kao kamerni ansambl sa 18 pjevača. Tokom više od sedam decenija postojanja on je, uz druge ansamble Muzičke produkcije radija, a potom i televizije, postao značajan stub njene muzičke djelatnosti. Ansamblom su, uz istaknuta gostujuća dirigentska imena, u svojstvu šefa-dirigenta rukovodili Milan Bajšanski, Svetolik Pašćan, Borivoje Simić, Mladen Jagušt i Vladimir Kranjčević. Od 2005. godine umjetnički direktor i šef dirigent Hora RTS je maestro Bojan Suđić.