Gostovanje Narodnog pozorišta iz Beograda u Crnogorskom narodnom pozorištu


Predstava „Cartsvo mraka“ koju je po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja režirao Igor Vuk Torbica biće izvedena u utorak 7. decembra u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

U predstavi igrajuOlga Odanović, Hana Selimović, Vanja Ejdus, Nenad Pećinar, Anastasia Mandić, Marko Baćović, Ivan Đorđević, Nikola Vujović, Ivana Šćepanović, Jelena Blagojević i Novak Radulović.

Adaptaciju romana radili su Tijana Grumić i reditelj Igor Vuk Torbica, dramaturškinje su Molina Udovički Fotez i Tijana Grumić, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitori Nenad i Alen Sinkauz, muziku je birao Nenad Sinkauz, dizajneri svjetla su Branko Hojnik i Miodrag Milivojević, dizajner scenskih efekata  Miroslav Lakobrija, a scenski govor je radila dr Ljiljana Mrkić Popović.

Tolstoj je “Carstvo mraka” pisao inspirisan autentičnim događajem koji se odigrao u ruskoj provinciji – jedan čovjek je na svadbi svoje kćerke javno priznao zločine koje je počinio tražeći iskupljenje grijehova. Slavni pisac je komad počeo da piše 1885. ali je on bilo zabranjen za izvođenje sve do 1902, odnosno dok nije dodao alternativne dijelove. Igor Vuk Torbica je priču smjestio u neobičnu scenografsku postavku – glumci ne vide publiku niti imaju kontakt sa njom jer “to je priča o ljudima koje ne vidimo dok eventualno ne dođu na naslovne strane novina, a tad je već kasno”.

PredstavaCarstvo mrakaje melodrama kojoj je stilizacijom oduzeta mogućnost empatije i uživljavanja, ali koja snažno donosi osjećaj mraka, kao i olakšanje kad izađete iz sale, jer sav taj mrak ostaje u nekoj ruskoj blatnjavoj zabiti 19. vijeka.“

Kritičarka Aleksandra Glovacki

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 1 =