Grad teatar Budva – Koncert „Kanada u svjetskoj muzici“

 

 

 

U utorak, 15. avgusta, sa početkom u 21.30h, na sceni između crkava, održaće se završno veče muzičkog programa ovogodišnjeg festivala koncertom „Kanada u svjetskoj muzici“. Ovo veče JU „Grad teatar“ Budva priprema u saradnji sa Ambasadom Kanade.

Na koncertu nastupaju: Milan Milošević (Kanada) – klarinet, Tijana Milošević – violina, Ksenija Milošević – violina, Nemanja Radulović – violina/viola, Žarko Perišić – fagot i Dejan Sinadinović – klavir.

MILAN MILOŠEVIĆ klarinetista, doktor muzičke umetnosti sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Vankuveru. Dobitnik je nagrade Saveta za umetnost Britanske Kolumbije, zapadne Kanadske provincije, te doktorske istraživacke stipendije i nagrade za akademsku izuzetnost na Univerzitetu Britanske Kolumbije. Milan je umjetnički i pedagoški aktivan pod sponzorstvom kao internacionalni predstavnik Backun MoBa klarineta, Silversteina legatura i Légère sintetickih trski. Čest je gostujući predavač specijalističke pedagoške muzičke asocijacije i član je Američke federacije muzičara kao i Internacionalne asocijacije klarinetista. Trenutno predaje klarinet i direktor je Muzičkog odseka na Vankuver koledžu u Kanadi. Prethodno je bio stalni član Beogradske filharmonije i umjetnički osnivač Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije. Milan se istakao kao solista i član kamernog ansambla na festivalu savremene muzike Graundsvel i Festivalu nove muzike kao solista sa Simfonijskim orkestrom Vinipega. Milan je gostovao u mnogobrojnim angažmanima i promocijama klasične, savremene i tradicionalne muzike na kanadskoj državnoj radio i televizijskoj mreži CBC u Vinipegu i Vankuveru. Nedavno je bio gostujući predavač na naučnoj konferenciji i seriji majstorskih kurseva na Državnom univerzitetu Džeksona, Univerzitetu Britanske Kolumbije i Kapilano Univerzitetu, gdje trenutno gostuje kao umjetnički saradnik i predavač. Takođe je sarađivao sa društvom za novu muziku Vankuvera, Redšift muzičkim društvom, koncertnim serijalom Virtuozi na Univerzitetu u Vinipegu, Vankuverskim simfonijskim orkestrom i Vankuverskim Interkulturalnim orkestrom. Kritičar časopisa Internacionalne asocijacije klarinetista – The Clarinet, okarakterisao je njegove savremene izvođačke tehnike kao „eklektične, inovativne, i dosad nepoznati doprinos saznanju o klarinetu.” Milan je istaknuti umjetnik izdavačke kuće Samit rekords u Arizoni, SAD i Kromadisk, iz Kanade. Robert Spring, profesor na Državnom univerzitetu Arizone i nekadašnji predsednik Internacionalne asocijacije klarinetista, analizirajući Milanovu doktorsku disertaciju istakao je: “Ova studija će imati veoma značajan internacionalni uticaj na izvođaštvo na klarinetu kao i na taragotu. Gospodin Milošević je otvorio novu oblast istraživanja svojom doktorskom studijom.“

 

 

TIJANA MILOŠEVIĆ  violinistkinja, svira od svoje četvrte godine i iz muzičke je porodice. Završila je osnovne i Master Studije na FMU u Beogradu. Završila je specijalizaciju na Džulijardu u klasi prof. Luisa Kaplana, Doroti Delej i Naoko Tanake. Najmlađi koncertmajstor Beogradske filharmonije postaje u svojoj 18. godini. Tijana je doktorand na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Takođe već dugi niz godina je koncertmajstor ansambla “Double Sens” koji snima za “Deutche Gramophone” i koncertmajstor kamernog orkestra “IMOGEN-International Mahler Chamber Orchestra” (Njemačka). Tijana koncertira širom Evrope sa internacionalnim violinistom Nemanjom Radulovićem. U okviru Akademije Orkestarskih muzičara “Filhademije” je jedan od osnivača i mentora. Izdala je za PGP RTS dva CD izdanja. Prvo je u domenu klasične muzike “Muzika za Tijanu” a drugi je u domenu “World” muzičkog žanra . Tijana Milošević svira na instrumentu Enrika Roka iz 1910. Bila je zamjenik koncertmajstora kamernog orchestra Athena Kamerata i pohađala je master-klas sa Isakom Perlmanom.

KSENIJA MILOŠEVIĆ violinistkinja, iz muzičke porodice, počela je u ranom djetinjstvu da svira violinu. Završila je osnovne i master studije na FMU u Beogradu, u klasi prof. Dejana Mihailovića. Radi kao zamjenik koncertmajstora u Beogradskoj filharmoniji i nastupa kao vođa II violina u ansamblu “Double Sens” uz violinistu Nemanju Radulovića. Koncertira u okviru Trija Singidunum od 2006. godine. Ksenija je doktorand na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Ksenija Milošević svira na violini “Nikolo Galijani” Galiani, Italy.

 

 

NEMANJA RADULOVIĆ je osvojio svijet klasične muzike svojim virtuoznim muziciranjem i avanturističkim programima. Nedavno je potpisao ekskluzivni ugovor sa diskografskom kućom “Deutsche Grammophon”, za koju je objavio svoj poslednji snimak u novembru 2014. godine, i sa kojom niže uspjehe, njegujući svoj talenat u saradnji sa najprestižnijim muzičkim institucijama današnjice. Nemanja Radulović je imao prilike da nastupa sa najpoznatijim svjetskim orkestrima, poput Minhenske filharmonije, Filharmonije Sjevernonjemačke radio-televizije iz Hanovera, Simfonijskog orkestra Zapadnonjemačke radio-televizije iz Kelna, Štutgartske filharmonije, Njemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, Filharmonije francuskog radija, Belgijskog nacionalnog orkestra, Nacionalnog simfonijskog orkestra Italijanske radio-televizije iz Torina, Orkestra iz Toskane, Kralјevske filharmonije, Simfonijskog orkestra iz Montreala i Tokijskog simfonijskog orkestra. Kao redovni izvođač resitala, Nemanja je gostovao širom svijeta po koncertnim dvoranama: kao što su Karnegi Hol u Nјujorku, Koncertgebau u Amsterdamu, dvorana Filharmonije u Berlinu, Sala Plejel i Pozorište Šanzelize u Parizu, Megaron u Atini, Santori Hol u Tokiju, Pozorište Kolon u Buenos Ajresu i Dvorana resitala u Melburnu, sa brojnim partnerima među kojima su Marijel Nordman, Lor Favr-Kan i Suzan Manof, sa kojom je snimio i album Betovenovih sonata u izdanju diskografkse kuće “Decca/Universal Music”. Nemanja Radulović preuzima i ulogu umjetničkog vođstva u svom ansamblu “The Devils’ Trills (Đavolјi trileri)”, čiji su članovi poznati muzičari u koncertnim dvoranama širom Evrope i Azije, čuveni po svom virtuoznom i očaravajućem muziciranju, kao i po nedavno objavlјenom istoimenom albumu, koji je izdala diskografska kuća “Decca/Universal Music”. Nemanjin drugi ansambl, “Double Sens”, koji je takođe poznat po izvrsnom izvođenju kamerne muzike, nedavno je snimio CD pod nazivom “5 godišnjih doba”, na kome se nalaze Vivaldijeva “Četiri godišnja doba” i još jedna nova kompozicija, takođe u izdanju “Decca/Universal Music”. Nјegova dugogodišnja saradnja sa diskografskom kućom “Universal” iznjedrila je, pored izdanja svog ansambla, i njegov posljednji snimak Paganinijevih kompozicija “Paganini Fantasy” (2018) i “Bahovih svita” (2016), u produkciji “Deutsche Grammophon”. Nemanja Radulović je rođen u Srbiji 1985. godine. Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Visokoj školi za muziku i pozorište u Sarbrikenu, i na Pariskom konzervatorijumu. Na dodjeli nagrada “Pobjednici muzike” (”Victoires de la Musique”) 2005. je dobio priznanje Internacionalno otkriće godine, a na istom mjestu je 2014. godine proglašen za najbolјeg umjetnika. Od Fakulteta umetnosti u Nišu je dobio počasni doktorat.

ŽARKO PERIŠIĆ (fagot) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Marijana Kobetića, a usavršavao se u Salzburgu na Visokoj školi za muziku Mozarteum u klasi Milana Turkovića i Ričarda Galera. Tokom studija osvojio je brojne nagrade na solističkim i kamernim takmičenjima. Sarađuje s brojnim inostranim orkestrima i kamernim ansamblima kao solo-fagotista (Izraelski simfonijski radio orkestar, Izraelski kamerni orkestar, Simfonijski orkestar Tel Aviva, Salzburška kamerna filharmonij, Camerata Salzburg, Mozarteum orkestar Salzburg, Klangforum Wien, Chamber orchestra of Europe, Berlin, Budapest Festival Orchestra, Beogradska i Zagrebačka filharmonija). Od 1998. stalni je član i povremeni dirigent ansambla za novu muziku OENM iz Salzburga. Od 1997. godine predaje fagot na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, nastupa s Vojvođanskim simfoničarima kao solo-fagotista, osniva duvački kvintet i održava brojne solističke i kamerne koncerte. Žarko predaje fagot na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i djeluje kao solo-fagotista Simfonijskog orkestra HRT-a, s kojim održava i solističke koncerte. Predavač je i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a aktivno učestvuje sa Cantus ansamblom, Zagrebačkim duvačkim triom i Duom Fagotijano.

DEJAN SINADINOVIĆ pijanista, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Nastupa u prestižnim evropskim koncertnim dvoranama. U proteklih deset godina je održao preko stotinu solističkih resitala na evropskim festivalima (Italija, Francuska, Španija, Poljska, Nemačka, Belgija, Švajcarska, Engleska, Crna Gora, Grčka, Severni Kipar, Danska, Turska, Rusija, Rumunija). Njegovi skorašnji koncertni angažmani obuhvataju i nastupe sa poljskim filharmonijskim ansamblima u Ržešovu (Betovenov prvi koncert za klavir i orkestar) i Vroclavu (Šopenov klavirski koncert f – mol), Simfonijskim orkestrom Rima (Mocartov Klavirski koncert c – mol KV491), nastupe sa kvartetima Artis i Mineti (sa kontrabasistom Jozefom Niderhamerom) iz Beča, i italijanskim kvartetom Meridies, kao i kvartetom solista u okviru Maler akademije u Bazilikati (Bramsov Kvintet, Mocartov Koncert KV415, Šostakovičev Kvintet i Trio). Objavio je tri kompakt diska za špansku izdavačku kuću “KNS Classics” sa djelima Roberta Šumana, Franca Lista, Aleksandra Skrjabina, Vasilija Mokranjca i Sezara Franka. Predsjednik je Evropske asocijacije klavirskih pedagoga u Srbiji, osnivač i umjetnički direktor Proljećne pijanističke fešte, beogradskog festivala posvećenog klaviru.

 

 

Na program su djela: Patetični trio Mihaila Glinke, Klecmer u Granadi (Klezmer in Granada) Sida Robinoviča, Trio Faršida Samandarija, Trio za klarinet, violinu i klavir Arama Hačaturjana i Mocartov Klarinet-kvintet u A-duru K 581.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 4 =