Grad teatar Budva – Najava programa za srijedu, 02. avgust 2017. godine

 

 

 

U srijedu, 02. avgusta, na ponti Brijega od Budve (ispod Santa Marije), sa početkom u 21.30h, biće izvedena repriza ispitne predstave studenta režije Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Zorana Rakočevića „Ukroćena goropad“ nastala po poznatom Šekspirovom tekstu, koja je premijerno izvođenje imala prethodne večeri na 31. festivalu „Grad teatar“.

 

 

U želji da nastavi sa afirmacijom mladih stvaralaca, i reditelja i glumaca, „Grad teatar“ ovu predstavu radi u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja i Crnogorskim narodnim pozorištem. Značaj projekta je prepoznalo i Ministarstvo kulture Crne Gore, koje je pokrovitelj ove predstave.

Rakočević je student redovnog profesora Radmile Vojvodić i vanrednog profesora Petra Pejakovića.

Rediteljeva vizija poznatog Šekspirovog komada je čitana u novom ključu, tako da on ističe: „ Šekspirov mizogini komad o prevaspitavanju ženske prirode koja pokušava da se nametne kao ravnopravna muškarcu i da zauzme ulogu u društvu i porodici, makar približno značajnu kao što je jači pol ima, treba pročitavati kroz aktuelne socijalne karakteristike prava i sloboda savremenog društva, u kojima drugi polno-rodni identiteti pokušavaju da dobiju punu afirmaciju i jednakost. U doba konfekcijskog društva, koje u smislu duhovnosti kaska i za Šekspirovim vremenom, u kojem se život svakodnevno izbacuje na portale i društvene mreže, u svakom datom trenutku vrši self-marketing, pojedinci svakodnevno zauzimaju svoje karnevalizovane uloge, svoj travestirani modus ponašanja, ističući ga kao svoju najveću vrijednost, tako da živimo u doba kada smo podijeljeni na pripadnike i protivnike hrono ishrane, gej brakova, upotrebe bicikla kao prevoza u ekološke svrhe, isticanja seksualnih „izvitoperenosti“  kao odrednica za ličnost, mahanja svojim identitetom, ukusom, stavovima. Živimo u doba kad nas to čini osobom. Komad „Ukroćena goropad“ pročiato sam kao kroćenje takvog tipa identiteta, ali ne samo na planu Katarina – Petručio, već i na širem, društvenom planu, gdje sveopšta društvena travestija zauzima maha i svi se ističu kao ispozerisano, kvazi pobunjeno, fensi društvo. Komad je adapritan da sadrži jedinstvo mjesta i vremena radnje, i smješten je na svadbu tj. ispod velikog svadbenog vela na jednom dekorisanom plažnom baru. Broj lica sveden je na osam. Katarina, travestirani muškarac, rastura svadbu svoje sestre i gura je u lezbijsku vezu, sve dok se njeni prosci i dalje bore za nju, a Katarina i Petručio zapadaju u odnos divljanja i kroćenja, gdje se razotkriju njihovi travestirani identiteti. Koamd je komedija situacije sa elementima farse, a dozvoljava i izvođenje u ambijentu – plaže, plažnog bara, starih zidina i sličnih prostora”.

Adaptaciju teksta su uradili Jovana Bojović i Zoran Rakočević, Zoran Rakočević potpisuje i scenografiju ovog komada, kostimografiju su uradili Olivera Eraković Kosić i Zoran Rakočević, a dramaturg je Jovana Bojović.

U predstavi igraju: Marija Đurić, Vule Marković, Sanja Vujisić, Marko Todorović, Dragan Račić, Anđelija Rondović, Stevan Radusinović i Jelena Đukić.

 

Foto: Miloš Ćetković

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 3 =