Grad teatar Budva – Najava programa za subotu 05. i neđelju 06. avgust 2017.godine

 

 

 

U subotu, 05. avgusta, na Trgu pjesnika, sa početkom u 21h, novu zbirku poezije „Crno igralište“ (Nova knjiga, 2017) predstaviće poznati crnogorski pisac i publicista Balša Brković.

              Goran Samardžić je u osvrtu na novu zbirku Brkovićeve poezije, objavljenu nakon autorovih četiri romana i zbirke kratkih priča, istakao: “Poslije šesnaest godina Balša Brković objavljuje knjigu poezije. Balša je krenuo u poeziju onako furiozno kao bazni pjesnik. Bio je to jedan čudan spoj modernizma i tradicije. Palio je, bio je slušljiv.  Onda kreće ta pauza za koju Baalša kaže da je u njoj napisao četiri romana i knjigu priča. Ja doživljavam ovu knjigu kao zbirku malih poema. Ovdje se Balša potpuno razbaškario, raširio. Ovdje već provejava jedno iskustvo. Ovdje ne samo da nisam naletio na lošu pjesmu, nego nisam naletioni na loš stih. Ova se zbirka dobro pekla prije nego što se našla u formi knjige. Opet je divno rekao na kraju knjige: da prozu piše kad on hoće, a poeziju kad ona hoće.”

Balša Brković je rođen 1966. u Podgorici. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odsjeku za opštu književnost i teoriju književnosti. Objavio je pet knjiga poezije, Konji jedu breskve (Pegaz, Beograd, 1985), Filip boje srebra (CDNK, Podgorica, 1991), Rt Svete Marije (Aurora, Zagreb, 1993), Contrapposto (Dignitas, Cetinje, 1998) i Dvojenje (DUKS, Podgorica, 2001); knjigu priča Berlinski krug (Prosveta, Beograd, 2008) i romane Privatna galerija (Durieux, Zagreb, 2002), koji je doživio četiri izdanja u preko 20.000 primjeraka, Paranoja u Podgorici (Vijesti, Podgorica, 2010), apsolutni hit godine u Crnoj Gori, i Plaža Imelde Markos (Vijesti, Podgorica, 2013). Prevodi romana Privatna galerija objavljeni su u Češkoj (2007), Sloveniji (2006) i Albaniji (2007). Za ovaj roman Brković je dobio nagradu “Miroslavljevo jevanđelje” za najbolju knjigu proze u Srbiji i Crnoj Gori 2001–2003. Pored poezije, Balša Brković objavljuje prozu i esejistiku. Bavi se i pozorišnom kritikom, kao i istorijom i idejama anarhizma. Urednik je rubrike za kulturu i zamjenik glavnog urednika crnogorskog dnevnog lista “Vijesti”.

             Sa autorom razgovor vodi Vladimir Vujošević, urednik u “Novoj knjizi”.

 

U nedjelju, 06. avgusta, sa početkom u 21.30h, na sceni između crkava, nastavlja se i off-program 31. festival “Grad teatar”, posvećen ostvarenjima akademija i fakulteta dramskih umjetnosti iz regiona. Ovoga puta ćemo biti u prilici da odgledamo projekat studenata Akademije lepih umetnosti i multimedije iz Beograda, predstavu “Međuigre”, nastalu po komediografskim tekstovima Migela de Servantesa, a u režiji Vide Ognjenović.

Servantesove “Međuigre” na scenu postavljaju epizode iz života nižih slojeva španskog društva. Tematsku okosnicu svake od njih čini šala (burla) ili prevara (engano), dok se zaplet gradi na osnovu jednostavne i krajnje sažete radnje. Likovi su tipizirani i prepoznatljivi: skitnice, probisvjeti, siromašni studenti, vojnici, raspusne žene, prevareni muževi, priglupi seljaci. Međuigra je, kako podvlači Hana Bergman, “pre svega kostumbristička dramska vrsta, jer odražava i promišlja ondašnje običaje. Bilo bi, međutim, pogrešno tražiti u njoj doslovno odraz života onog vremena, pošto ona slika stvarnost izobličenu satirom i karikaturom”.

               U predstavi igraju student iz klase Vide Ognjenović i asistenta Ivana Bosiljčića: Jovana Todorović, Jovana Stević, Milan Uzelac, Ognjen Drenjanin, Marko Todorović, Aleksa Radojlović, Jovana Radovanović, Ana Đorđević, Ida Veljković, Ana Marija Serda i Olivera Gucović. Kostimi su diplomski rad Isidore Ceković, a za scenske igre i muziku je zadužena Ana Živanović.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − ten =