Grad teatar Budva – Najava programa za subotu, 15. i neđelju, 16. jul 2017.godine

 

 

 

Subota, 15. jul

U subotu, 15. jula, sa početkom u 21.30h, na sceni između crkava, biće održana predstava „Bliskost“ studenata Akademije umetnosti iz Beograda, nastala po tekstu Patrika Marbera, pod mentorstvom/u režiji Mirjane Karanović.

 

 

Predstava „Bliskost” je priča o četvoro mladih ljudi, gladnih ljubavi, čije se sudbine nenadano prepliću tokom godina. Strast, požuda, partnerstvo, ljubomora, osveta, kajanje, samo su neke od tema kojima se ova predstava bavi, na vrlo delikatan način zadirući u najdublje i najintimnije emocije.

Predstava „Bliskost“ („Closer“) Patrika Marbera izvedena je premijerno u Kraljevskom nacionalnom pozorištu u Londonu 1997. godine. Postavljena je u Njujorku, na Brodveju, u Pozorištu „Muzička kutija“ 1999, a Marber je komad adaptirao u scenario za film, koji je režirao Majkl Nikols, sa Natali Portman, Džulijom Roberts, Džudom Louom i Klajvom Ouvenom.

U predstavi igraju Milica Majkić, Anđelko Beroš, Stefan Popović i Milica Petrović.

 

 

Nedjelja, 16. jul 

U nedjelju, 16. jula, nastavlja se muzički program ovogodišnjeg festival koncertom operskih arija soprana Sare Vujošević i prijatelja. Koncert će se održati u crkvi Santa Maria in Punta, sa početkom u 21.30h.

Sara Vujošević rođena je u Podgorici. Nižu i srednju muzičku školu “Vasa Pavić’’, u Podgorici, završava na odsjeku za Solo pjevanje, u klasi crnogorske primadone prof. Larise Dašić Simović. Osnovne studije operskog pjevanja završila je na državnoj muzičkoj akademiji u Novom Sadu, u klasi primadone u operi Srpskog narodnog pozorišta, Vere Kovač Vitkai. Usavršavala se godinu dana u Beču (Austrija),  na najstarijem državnom univerzitetu, na Akademiji za umjetnost i vještine. Magistar je ekonomije, državnog Ekonomskog fakulteta u Podgorici, gdje je pod mentorstvom profesora Boža Mihailovića odbranila magistarsku tezu. U Moskvi, ove godine, na državnoj jevrejskoj muzičkoj akademiji Majmonida, završava dvogodišnje postspecijalisticke studije “Asistenturu stažirovku” (tj. najviši stepen obrazovanja u izvodjačkoj umjetnosti u Rusiji) u klasi baritona, prvaka Boljšoj teatra, Dmitrija Jevgenjevića Trapeznikova. Dobitnica je prvih nagrada na mnogim republičkim i međunarodnim takmičenjima učesnica mnogih sveruskih i međunarodnih naučnih konferencija. Nastupala je kao solista na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Živi u Moskvi, gdje i u saradnji sa crnogorskom ambasadom, predstavlja Crnu Goru, u izvođačkom i naučnom smislu. Takođe, završava i trogodišnje doktorske studije u Rusiji, gdje čeka odbranu doktorske disertacije, na temu crnogorske muzičke tradicije i stvaralaštva.

 

 

Sa Sarom Vujošević nastupaju Dimitrij Jevgenjevič Trapeznikov (bariton) i Pavel Šestov (koncertmajstor).

Trapeznikov je jedan od najpoznatijih moskovskih solista, koji je tokom profesionalne karijere nastupao i u Boljšoj teatru. Neke od uloga koje je ostvario su i: knjaz Jelecki (opera “Pikova dama”, Čajkovski), Jevgenije Onjegin u istoimenoj opera Čajkovskog, Figaro u Mocartovoj “Figarovoj ženidbi”, Don Žuan u “Don Žuanu” istog kompozitora, Žorž Žermon u Verdijevoj “Travijati”, Silvio u “Pajacima” Leonkavala. Pored brojnih solističkih koncerata koje drži u Rusiji i u inostranstvu, od 2009. godine je i profesor operskog pjevanja na Državnoj jevrejskoj muzičkoj akademiji Majmonida. Od 2014. godine je i šef katedre operskog pjevanja na istoj muzičkoj akademiji.

Šestov je nakon muzičkog obrazovanja od 2008. godine na Državnoj jevrejskoj muzičkoj akademiji Majmonida angažovan u svojstvu saradnika koncertmajsora, kasnije i u svojstvu predavača na katedri Koncertmajstorske umjetnosti za koncertno-kamerno pjevanje u  operskom žanru. Ujedno je i glavni saradnik kocertmajstora za disciplinu Operski studio na istoimenoj muzičkoj akademiji. Aktivno učestvuje u raznim koncertima, muzičkim festivalima i takmičenjima, ne samo regionalnog, već i međunarodnog renomea. Više puta je bio nagrađivan za koncertamajstorske vještine i iskustvo, nastupajući sa operskim umjetnicima u okviru velikih međunarodnih moskovskih takmičenja, kao sto su: ”Međunarodno takmičenje izvođača romansa” i Međunarodno takmičenje  operskih izvođača “Dunajevskog”.  

Na program su arije iz Mocartovih, Glinkinih, Donicetijevih, Verdijevih, Pučinijevih, Korsakovljevih i Štrausovih opera i romanse Rahmanjinova i Čajkovskog.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × three =