Grad teatar Budva – Poznati dobitnici nagrada JU „Grad teatar“ za 2016. godinu

 

 

Glumac Igor Đorđević i pisac Milisav Savić

dobitnici nagrada JU „Grad teatar“ za 2016. godinu;

Branislava Liješević dobitnik novoustanovljene

Jubilarne nagrade JU „Grad teatar“ za poseban doprinos festivalu

 

 

Nagrada „Grad teatar“ za dramasko stvaralaštvo 2016. godine 

Na sjednici održanoj 20. 08. 2016. žiri, koji je radio u sastavu Vida Ognjenović, reditelj i pisac, mr Janko Ljumović, producent i vanredni profesor na FLU Cetinje i Merin Smailagić, slikar i umjetnički direktor festivala „Grad teatar“, odlučio je da nagradu „Grad teatar“ za dramasko stvaralaštvo za 2016. godinu dodijeli glumcu Igoru Đorđeviću, prvaku drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

U Obrazloženju odluke se navodi: 

„Igor Đorđević je glumac koji je u naslovne i glavne uloge stupio pravo iz studentske klupe i već u prvim koracima pokazao da će se dramski likovi otimati za njega, a ne obrnuto.

Ovi koje je odigrao, za deceniju i po otkad je na pozorišnim scenama, čine za mladog glumca obiman, žanrovski i stilski raznovrstan, glumački opus, koji svjedoči da za njegov dar nema nesavladive uloge, niti složenog filosofskog, poetskog ili humanog naboja u tekstu kojeg on ne može da odgonetne svojom igrom i svaki put iznova traženim i nađenim načinom tumačenja. Svaki lik, bilo da su to dramski junaci Sofokla, Šekspira, Čehova, ili pak savremenih autora, Igor Đorđević svojim osobenim spektrom predstavljačkih sredstava dovede u ovaj, sadašnji trenutak, u žižu aktuelnih ideja, bez nasilja i spoljnog pritiska, već težim, misaonim putem naslućivanja i zapitanosti. On u taj svoj kreativni dijalog sa likom kojeg igra skoro neosjetno uvede gledalište lako, nježno, bez ijednog suvišnog gesta, igrivo, muzikalno, sa precizno nijansiranim i  sjenčenim osjećanjima, na način pravih majstora glume.

Igor Đorđević nije glumac parade, ni prve lopte, ni lakih rešenja. Nije glumac estradnog šarma, ni zabavljač puka. On nikad ne ostaje na spoljnom sjaju što ga sama uloga nudi, naprotiv, on se baca u njen vrtlog, tražeći energetski izvor iza i iznad onog što je očigledno i na površini. Zato postiže da scena ima njegov puls, njegov ritam, njegove energetsku erupciju, njegovu tišinu i osmjeh. Zato uspeva  da bude i sasvim drugačiji Edip, i Ajnštajn koji misli na Mocartovski pogon, i Čehovljev Andrej koji je prerano odustao od života, i đavolov učenik, Bruno (Don Krsto Ivanović) i vispreni, okretni Kanjoš koji bi se na igli vrtio, i mladić sa sela koji prodaje očevu grobnicu kako bi zauvijek pobjegao od groznog nasljeđa. Toliko različitih karaktera, toliko složenih ljudskih sudbina, toliko sukoba sa svijetom i sobom, toliko paradigmatičnih likova, a sve ih je i odigrao i nadigrao, grajući uvijek na dah, punim zamahom,  neustrašivo i nezadrživo, kako to umije samo on, Igor Đorđević“.

 

Nagrada „Stefan Mitrov Ljubiša“ 2016. godine

Na sjednici održanoj 17. 11. 2016. godine žiri, koji je radio u sastavu mr Božena Jelušić, profesor književnosti i medijske pismenosti, predsjednik, prof. dr Sonja Tomović Šundić, filozof i univerzitetski profesor  i Ranko Pavićević, novinar, odlučio je da ovogodišnju nagradu „S. M. Ljubiša“ za književno stvaralaštvo dodijeli piscu Milisavu Saviću.

 

U Obrazloženju odluke se navodi:

„Žiri za dodjelu književne nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ je odlučio da nagrada 2016. godine pripadne pripovjedaču Milisavu Saviću, autoru koji svakim novim romanom pomjera granice naracije, ne prekidajući ni u jednom trenutku upornu potragu za smislom i svrhom literature.

O time možda ponajbolje svjedoči njegov posljednji roman La sans pareille, raskošna postmodernistička pletisanka uvijek uronjena u vrijeme i istoriju i u neuništivu banalnost zla koje se ljudima događa na svim, a osobito na ovim našim prostorima. Inicijalno podstaknut Bokačovim Dekameronom, pa tako i u posebnom dosluhu sa Ljubišinom prozom, La sans pareille razotkriva „kugu“ izbjeglištva, misteriju putovanja i spas koji možda jedino ljubav može donijeti. Ako ne druga, onda ljubav prema literaturi, tom krhkom prostoru igre, svjedočenja i nepristajanja na sve što na najrazličitije načine poništava i humanost i čovjeka.

U prozi Milisava Savića inoviraju se i razgranavaju postmodernističke strategije prerade i reciklaže književne tradicije, ali uvijek u ozračju gorkih iskustava i izazova vremena i istorije. Zato su Savićevi romani poput kaleidoskopa stvarnog i fiktivnog, prozaičnog i uzvišenog, literature i biografije, nacionalne tradicije i zajedničke istorije čovječanstva, dok njegovi likovi s lakoćom prelaze iz svijeta literature u život i obratno.

Konkretnim jezikom, sa elementima žargona pa i grubih verbalnih tonova, Milisav Savić pripovijeda sa lakoćom i upravo to svojstvo uspostavlja ravnotežu sa naglašenom sklonošću ka fragmentaciji, fusnotama i glosama, naporednim narativnim tokovima, katkad zahtjevnom i složenom naracijom, koja traži strpljivog i posvećenog čitaoca. Ne odričući se „velikih priča“, Savić ih oživljava u bezbrojnim komadićima narativa koji se prepliću i umrežavaju, započinjući nov život u kontekstu našeg vremena i istorije.

Na tananoj granici između pisca koji je i „profesor i bandit“, kako glasi njegova čuvena metafora, Savić je  autor zaokruženog i višestruko potvrđenog djela, koje se već može smatrati klasičnim u istoriji savremene srpske i južnoslovenskih književnosti“. 

 

Jubilarna nagrada JU „Grad teatar“ za poseban doprinos festivalu

Povodom proslave tridesetogodišnjice festivala „Grad teatar“, Savjet je donio odluku da se ustanovi još jedna festivalska nagrada. Riječ je o Jubilarnoj nagradi JU „Grad teatar“ za poseban doprinos festivalu. Nagrada će se dodijeljivati po Odluci Savjeta JU „Grad teatar“ svake pete godine istaknutom pojedincu ili instituciji, koji svojim angažmanom, umijećem i posvećenošću doprinesu umjetničkoj i organizacionoj prepoznatljivosti i izuzetnosti festivala „Grad teatar“. 

U skladu sa prethodnim, Savjet JU „Grad teatar“ je, na sjednici održanoj u ponedjeljak, 31. oktobra, donio odluku da prvi dobitnik ove nagrade bude gđa Branislava Liješević, direktor „Grada teatra“ u periodu od 1990. do 2000. godine i selektor dramskog programa 2004. i 2005. godine.   

Novoustanovljena jubilarna nagrada JU „Grad teatar“ za poseban doprinos festivalu biće dodijeljena u utorak, 22. novembra, u hotelu „Splendid“, sa početkom u 20.30 časova. 

U Obrazloženju ove odluke je navedeno: 

„Jubileji su, između ostalog, i vrijeme kad se razmatra trajanje i sumiraju rezultati djelatnosti. Kad se danas osvrnemo na tri decenije rada festivala Budva Grad Teatar, uočićemo činjenicu da, iako započet u mirnodopsko vrijeme, nije imao baš mirnu putanju razvoja. Naprotiv, podijelio je i pretrpio, zajedno sa  svojim gradom i publikom, mnoge društvene poremećaje, sukobe, promjene i krize, koje su potrajale čitavu deceniju, i to onu kad je na čelu Festivala bila Branislava Liješević. Ona ga je provela kroz to najteže vrijeme i učinila da Budva Grad Tatar ne samo opstane, nego da zauzme visoko mjesto na listi evropskih pozorišnih festivala.

U uslovima raspada države, nacionalnih netrpeljivosti, lokalnih nesuglasica, nesigurne sutrašnjice, međunarodni  festival, kakav je bio i ostao Budva Grad Teatar, djelovao je kao utopistički relikt koji nema nikakvu mogućnost za opstanak. Sve je bilo protiv njega, osim Branislave Liješević, nekoliko njenih saradnika i nekih čelnih ljudi u gradu i republici koje je uspijevala da ubijedi koliko je važno da se sačuva civilno lice grada i života u njemu. Trebalo je savladati sve vrste otpora prema Festivalu, a nije ih bilo malo, a zatim dovesti umjetnike iz svijeta na ovo tada trusno područje, na kojem bi u to vrijeme zemljotres bio pitoma nepogoda u odnosu na ostale. Sve je to uspjela Branislava Liješević. I ta decenija festivala je, zahvaljujući odličnom vođenju, završena gomilom od devet nagrada za predstavu na novosadskom Sterijinom pozorju i pozivima sa svih strana za gostovanja, kao i ponuda za koprodukcije i saradnju.

Danas, sa ove vremenske razdaljine, jasnije vidimo koliko je znanja, energije, mudrosati i vještine rukovođenja, te hrabrosti i samopouzdanja  bilo ptrebno da se sve to predura i da se Festival održi da stoji uspravno i postojano. Tada je, čini se, Grad teatar stekao imunitet na sve nedaće, pa je dočekao i ovaj jubilej. Takav rad, takav stav i takvi rezultati zaslužuju da Branislava Liješević bude prvi dobitnik Jubilarne nagrade JU „Grad teatar“ za poseban doprinos festivalu“.

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Budva, zakazanoj za 22. novembar u hotelu „Splendid“, sa početkom u 11 časova.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 − 11 =