„Grad teatar – Crvena komuna“ – Najava pozorišnog programa

 

 

Novu festivalsku godinu JU „Grad teatar“ najavljuje realizacijom dugoočekivanog projekta, koji će budvanskoj publici ponovo omogućiti da prati pozorišna ostvarenja regiona u vanfestivalskom periodu. Od marta do juna, tokom programa „Grad teatar – Crvena komuna“, biće prikazano 6 pozorišnih predstava, o kojima će publika biti blagovremeno obavještavana. Program se realizuje u saradnji sa JU „Muzeji i galerije Budve“, a održavaće se u sali Spomen doma „Crvena komuna“ u Petrovcu.

Prvi događaj je zakazan za četvrtak, 22. marta (u 20 časova), kada gostuje Zvezdara teatar sa predstavom „Voz“, nastaloj po tekstu savremenog američkog autora Kormaka Makartija, a u režiji Voje Brajovića

U ovoj duodrami, na samom početku, bivši osuđenik i hrišćanin Crni spasava profesora i ateistu Belog da se ne baci pod voz i odvodi ga u svoj stan, gdje je smještena radnja predstave. Njih dvojica, tokom dva sata, raspravljaju o ljudskoj patnji i razlozima zbog kojih je Beli pokušao da izvrši samoubistvo, ali pokreću i brojna filozofska pitanja i dileme.

Voja Brajović je o svom prvom rediteljskom projektu rekao: “Inspirisan delom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svest o tome kuda ovaj svet ide. I naravno, pre svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lek za čoveka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umetnost i reč.”. Sergej Trifunović ističe: “U početku svega, beše reč. Reč, istovremeno najskuplja i najjeftinija stvar. Ništa se ne bagateliše tako olako kao reč. Pokušavam da napišem nešto za program, ali mi se u lice ceri zaludnost tog čina. Da se išta smisleno da napisati, scenska postavka ovog dela, bila bi besmislena. Ovo nije pozorišna predstava. Ovo je nešto sa čime ćemo se svi mi, sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice, ne mogu znati”.

 Predstava je na mnogim festivalima osvojila i brojne nagrade: Nagradu publike „Dalibor Foretić“ na 23. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci 2016, Nagradu publike za najbolju predstavu na 2. MIT festival na Cetinju 2016, Gran pri za najbolji partnerski odnos na sceni na Međunarodnom festivalu u Nikšiću 2016, Nagradu „Žan Marolt“ za najboljeg glumca, na 1. Danima Jurislava Korenića u Sarajevu 2016. Nagradu za glumca večeri i za najbolju mušku ulogu na 5. Festivalu prvoizvedbenih predstava u Aleksincu 2016. godine.

Prevod teksta su uradili Milica i Branislav Mihajlović, režiju i adaptaciju Voja Brajović, adaptaciju scene i kostima Jelisaveta Tatić Čuturilo. Voja Brajović igra Belog, a Sergej Trifunović Crnog.

Zbog velikog interesovanja publike, predstava “Voz” će biti izvedena i u petak, 23. marta.

Informacije i rezervacija karata putem telefona +382 33 402 935.