„Grad teatar“ – Najava programa za srijedu, 18. jul 2018. godine

 

 

 

U srijedu, 18. jula, sa početkom u 21h, na Trgu pjesnika se nastavja ovogodišnji književni program festivala predstavljanjem knjige Borisalva Jovanovića „Zamak Mišela de Montenja – estetsko biće književnog djela“.

B o r i s l a v  J o v a n o v i ć  rođen je 1941. godine kod Danilovgrada. Završio je Filološki fakultet u Beogradu. Član je Udruženja nezavisnih književnika Crne Gore, crnogorskog PEN-a, Matice crnogorske i predsjednik je njenog Ogranka u Mojkovcu. Važi za čovjeka koji je u svojim prikazima i esejima intenzivno pratio i promovisao nastajanje i razvoj nove crnogorske književnosti. O tome govori i pet objavljenih knjiga na ovu temu. Romani: „Mala Moskva“, „Bijeli gavran“, „Platonov plač“, „Homerov arhipelag“, „Laureta“. Poezija: „Starac i zvijezde“, „Staze“, „Naručje iskoni“, „Amputacije“, „Kenotaf“, “Okivanje Thanatosa“, „Vidimo se u poeziji“, „Nezakazano vrijeme“. Antologije: “Spornik” – izbor iz poezije Radovana Zogovića povodom stogodišnjice rođenja; “Biblion” – izbor iz crnogorska poezije koja je nastajala krajem prošlog i početkom ovog milenijuma. Književna kritika i teorija: „Libroskopija“ (prikazi iz savremene crnogorska književnosti, kulturografije i istoriografije), „Crnogorski književni urbanitet“ (nacionalna literatura na prelazu milenijuma), „Svemoderna Montenegrina (od tradicionalizma do postmodernizma), „Nova crnogorska književnost“ (zbornik tekstova o novoj crnogorskoj književnosti u Crnoj Gori i u regionu), “Estetska izvedenica crnogorska književnosti”, „Zamak Mišela de Montenja – Estetsko biće književnog djela“. Publicistika: ”Predreferendumski razgovori“ (izabrani intervjui sa 50 crnogorskih stvaralaca iz različitih oblasti). Knjige za najmlađe: „Dva Sunca“, „Kad vam kažem“, „Rječnik djetinjstva“, „Priče sa sedmog sprata“, “Ja, trotinet i internet”. Svoje tekstove objavljivao je u “Stvaranju”, časopisu “Ovdje”, “Arsu”, “Plimi”, “Matici”, “Crnogorskom književnom listu”, “Questu”, “Pobjedi” i drugim publikacijama. Priznanja: „Risto Ratković“, „Crnogorac“ (priznanje Udruženja novinara Crne Gore za životno djelo), „Božo Bulatović“, „Limske večeri poezije“, dvije godišnje nagrade Udruženja književnika Crne Gore za djecu i omladinu, opštinska nagrada „7.januar“, novinarska nagrada „Boško Pušonjić“.

Sofija Kalezić Radonić, u svom prikazu ove knjige, zapisla je: “Za koncipiranje svoje knjige eseja i ogleda Jovanović je koristio rele­vantnu i obimnu literaturu koju je izložio na završnim stranicama, počev od Aristotela: O pesničkoj umetnosti i Diogena Laertija: Život i mišljenja ista­knutih filozofa, preko Jana Parandovskog: Alhemija reči i Rolana Barta: Smrt autora, do Romana Ingardena: O saznavanju književnog djela, Viktora Vino­gradova: Stilistika i poetika i drugih značajnih teorijskoestetičkih ostvarenja. Zamak Mišela de Montenja: Estetsko biće književnog djela Borislava Jovanovića za naše umjetničke prostore označava moderan hermeneutički po­gled, logičan nastavak uzlazne putanje autorovog kritičkog i teorijskog knji­ževnog promišljanja.

Sa autorom razgovor na Trgu void poznati crnogorski književnik Aleksandar Bečanović.