„Grad teatar“ – Predstava „Crvena“

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 300

 

Predstava „Crvena“

na poklon građanima i posjetiocima Budve

povodom Dana opštine, 22. novembra 2016. godine

 

U utorak, 22. novembra, sa početkom u 21 čas, u hotelu „Splendid“ biće izvedena predstava „Crvena“, nastala po tekstu Džona Logana, u režiji Danila Marunovića. Predstava je rađena u produkciji JU „Grad teatar“, ujedno je i 71. predstava nastala u tridesetogodišnjoj produkcionoj djelatnosti festivala, koja od svog premijernog izvođenja 6. avgusta 2016. godine puni pozorišne sale regiona.

 

Predstava Crvena - 2

 

U zapisu o tekstu, autor Džon Logan je istakao: “Rotkov atelje, ulica Baueri 222, Njujork, oko 1958–1959. Rotkov atelje u staroj fiskulturnoj (košarkaškoj) sali. Drveni pod je isprskan i premazan slojevima tamno crvene boje. Pretrpana tezga ili sto, s kantama boje, limenkama terpentina, tubama lijepka, kartonima za jaja, flašama viskija, kesicama s pigmentima, lončićima za kafu punim četkica, zatim jedan mali gorionik ili rešo i telefon. Tu je i gramofon, s gomilom ispreturanih ploča. Jedna vrata vode u predsoblje, koje se ne vidi, u kojem se likovi presvlače u radnu odjeću, i odakle ulaze i izlaze iz ateljea. Najvažnije, neke od najveličanstvenijih Rotkovih slika za ‘Sigramove murale’ poređane su i izložene oko prostorije. Rotko je imao mehanizam kojim je mogao da podiže, spušta i izlaže nekoliko slika u isto vrijeme. Slike se tokom komada mogu premiještati i stavljati u različite rasporede, za svaku scenu. Tu je i jedna zamišljena slika, koja „visi“ ispred publike, koju Rotko proučava kroz cijeli komad“. Alternativno, cijela pozornica može biti apstraktna.“

Komad “Crveno”  je prvi put izveden u „Donmar Warehouse“  u Londonu 3. 12. 2009. Marka Rotka je glumio Alfred Molina, a Kena oskarovac Edi Redmejn. Na Brodveju je prvi put izveden u istoj postavi u pozorištu „Golden“ u Njujorku 11. 03. 2010. Iste godine je komad dobio nagradu TONI za najbolju predstavu.

 

Predstava Crvena - 1

 

Danilo Marunović je rođen 1986. godine u Podgorici. Diplomirao je pozorišnu režiju na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti komadom Ežena Labiša „Dajte da se zagrlimo, Folvile!“. Režirao je dokumentarne filmove „Sad Song”, „Montenegrin Beauty”, „Evropa u mom gradu”, „Lud za tobom” i „Preludijum za snajper“. U Crnogorskom narodnom pozorištu je radio komad „Koza ili ko je Silvija?“, po tekstu Edvarda Olbija. Trenutno na domaćim i stranim pozorišnim festivalima razvija koncept „nevidljivog teatra“. Projekti kojima se bavi su uvijek angažovani, sa istaknutim društvenim komentarom.

Pored Marunovića, koji je pored režije uradio i dramatizaciju i izbor muzike, na predstavi su radili i Dimitrije Popović (scenografija) i Adrijana Pajić (kostimograf).

U predstavi igraju Branislav Lečić i Marko Grabež.

Predstavu „Crvena“ JU „Grad teatar“, u saradnji sa Opštinom Budva, poklanja građanima i posjetiocima Budve u čast proslave Dana opštine Budva, tako da je ulaz slobodan.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 − 10 =