Grad Theatre City Budva – Najava programa za srijedu, 03. avgust 2016. godine

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 300

 
 

U srijedu, 03. avgusta, nastavlja se likovni program ovogodišnjeg festivala otvaranjem izložbe „S anđelima II“ crnogorskog slikara Igora Rakčevića. Izložba će biti orvorena u crkvi Santa Marija, sa početkom u 21h.

Pavle Goranović je u svom osvrtu na Rakčevićevu umjetnost zapisao: „Umjetnost Igora Rakčevića je umjetnost razlike. Razlike, koju ostvaruje prvenstveno svojim stavom prema umjetnosti. Ali i razlike koju dostiže upuštajući se u veoma raznovrsne likovne  izraze: grafike, crteže, radove na ljepenci, video-radove… Uvijek se isto može vidjeti drugačije, i uvijek se ta razlika uočava u iskazu po kojoj je umjetnik prepoznatljiv. Ako još uvijek vjerujemo da, a užasava pomisao da nije tako, umjetnik prenosi ono što jesu odrazi njegovog bića i susreta sa svijetom, onda Igor Rakčević do nas dovodi svoju smirenu začuđenost. Njegov rukopis je staložen, dugotrajan, ali sadrzi pregršt ideja koje umjetnik s poimanjem obrađuje. Položaj čovjeka u prirodi (prirodi koju razumijevamo u uobičajenom, ali i u filozofskom smislu) dominira u radovima koji su pred nama. Naizgled, izraz koji je prilično smiren ali u isto vrijeme sadrži brojne (ne)istražene ideje kojima umjetnik prilazi sa uobličenim stavom, stavom neprestanog promišljanja. Pri tome, on dokazuje da se inovacije u likovnoj umjetnosti mogu desiti ako se držimo, recimo baš tako, starih univerzalnih tema ili ’opštosti’, a koje posmatrane u sadašnjem trenutku zahtijevaju sagledavanje razlika“.

Igor Rakčević je rođen 1971. u Podgorici. Završio je Srednju likovnu školu u Podgorici. Diplomirao je 1995. na smjeru Grafika na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. mr Anke Burić. Magistrirao je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 1998. godine, na predmetu Grafika kod prof. Velizara Krstića. Aktivno se bavi grafikom, neformalnom likovnom edukacijom, menadžmentom u kulturi i istražuje na polju savremenih grafičkih tehnika i drugih umjetničkih medija. U okviru svog djelovanja priredio više samostalnih izložbi državnog, regionalnog i međunarodnog karaktera. Predstavljao Crnu Goru na značajnim likovnim manifestacijama, poput Venecijanskog bijenala savremene umjetnosti, Venecijanskog bijenala arhitekture, na međunarodnoj izložbi „In den Schluchten des Balkan” u Kaselu i nizu drugih važnih predstavljanja savremene crnogorske umjetnosti.

Izložbu će otvoriti istaknuti crnogorski slikar i publicista Slobodan Slovinić, a izložene radove publika će biti u prilici da vidi do 11. avgusta.