Grad Theatre City Budva – Najava programa za utorak, 09. avgust 2016. godine

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 300

 
 

U utorak, 08. avgusta, sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika se održava poslednje književno veče na ovogodišnjem festivalu „Grad teatar“. Gost festivala je crnogorski pisac Đuro Radosavović, a biće predstavljen „Crnogorski roman“.

 

Crnogorski roman

 

Balša Brković je o novom Radosavovićevom romanu zapisao: “Crnogorski roman” Đura Radosavovića je knjiga koju ćete zavoljeti i prije nego što to shvatite. Razoran i duhovit, ovaj roman ulazi u neke tamne zone na način koji osvjetljava mnogo širu sliku. To je svijet u kome ništa nije onako kako izgleda, svijet beskrajnih reverzija, ali Radosavović je uspio da bude i više nego dobar i pouzdan vodič čitaocu… Dirljiv koliko i uznemirujući, duhovit koliko i nemilosrdan… Prije svega dobro napisan, roman donosi jedan osoben humor koji autor majstorski približava i onim čitaocima koji nemaju sva “nužna predznanja”. Hitac koji zna gdje je krenuo… Pun pogodak u središte stvari”.

Đuro Radosavović rođen je 1986. u Titogradu, odrastao u Podgorici, živi u Beogradu. Studirao engleski i francuski jezik na Institutu za strane jezike u Podgorici. Dobitnik je nagrade Francuskog kulturnog centra za kratkometražni film prikazan na 61. filmskom festival u Kanu 2008. godine. Objavio je roman „Budva, bagra i blud“ (2011). Već  četiri godine za podgoričke Vijesti piše satiričnu kolumnu “Kosmos ispod sača”. Preveo je, između ostalih, knjige Antonija Negrija i Majkla Harda, kao i nekoliko bajki za djecu. Objavio mnogo kratkih priča, eseja i književnih kritika. Priče su mu prevođene na francuski, engleski i ruski jezik. Traga za korjenima reči. Sumnja u realnost, vjeruje u književnost.

 

Djuro Radosavovic

 

Sa Radosavovićem razgovor vodi prof. Jelena Krsmanović.