Gradska galerija Kotor – Izložba akvarela Ljudmile Ryskine

 

 

U četvrtak, 31. maja 2018. godine, u 20 sati, u Gradskoj galeriji Kotor biće otvorena izložba akvarela Ljudmile Ryskine.

Ljudmila Riskina je rođena u Moskvi. Tamo je stekla visoko pedagoško obrazovanje.  Od 2012. godine počela se baviti slikanjem akvarela u ateljeu Scerbakov-Ionove Nine (tehnika A la prima).  Svake godine učestvuje na Međunarodnim izložbama u Moskvi i Crnoj Gori (Castello di Boca – Dom stvaralaštva umjetnika). Imala je osam samostalnih izložbi, od toga tri u Moskvi i više kolektivnih prezentacija.

O svojim slikama kaže: “Ja volim slikati cvjetove i pejzaže. Svi moji radovi su u tehnici A la prima. Slike se rade u jednoj seansi. Boje se prelivaju na mokroj površini akvarelnog papira neponovljivog izraza. Dobija se lagana, vazdušasta i prozračna slika. Svaki potez po mokrom listu je jedinstven i neponovljiv. Za mene, vlažna tehnika A la prima je kao prima balerina – prva i najbolja. Uzbuđujuće je posmatrati, kako se prelivaju boje jedna u drugu. Dobija se božanstve­no razlivanje akvarela. Slika se radi u jednom dahu, odmah. Ona je neponovljiva i prelijepa.

U Crnu Goru dolazim u proljeće, obično na tri mjeseca. Nekoliko puta sam bila u Indiji. Zato se na slikama nalaze pejzaži i cvjetovi iz tri zemlje: Crne Gore, Indije i Rusije.

Cvjetovi su neiscrpni izvor stvaralaštva i nadahnuća.’’