Gradska galerija Kotor – Izložba slika Ekaterine Lych


Gradska galerija Kotor započinje bogatu izlagačku sezonu 2021. izložbom slika akademske slikarke Ekaterine Lych.

Ekaterina Lych je rođena 1978. godine u Sankt Peterburg-u, Rusiji. Diplomirala je na Herzen State Pedagogical University of Russia, Faculty of Fine Arts St. Petersburg, Russia, Odsjek za dizajn i dekorativne i primenjene umetnosti. Nakon diplomiranja, do 2014. godine radila je kao dizajnerka u Fondaciji “Djetinjstvo”, gde je učestvovala u kreiranju interaktivnog muzeja za đecu u Nevski District u Sankt Peterburgu, gdje je projektovala enterijer muzeja, izložbenu opremu, izloge, vitrirne, kao i kreiranje drugih projekata . Paralelno, angažovala se u dizajnu (web dizajn, grafički dizajn, štampa, izrada vitražnih prozora za seoski dom), kreiranju i ilustrovanju knjiga. Angažovala se i na nastavnim aktivnostima, vodila majstorske nastave u slikarstvu. Učestvovala je na više grupnih izložbi u svojoj zemlji i inostranstvu. Od 2016. godine živi i stvara u Crnoj Gori.

U najavi ove izlozbe, sama umjetnica kaže: ,, Inspirisana ljepotom i prirodom Vase zemlje, uradila sam moje slike. U pitanju je 20-tak radova slikanih pastelnom olovkom i uljanim pastelom na papiru crne boje. Slikane su neuobičajenom tehnikom za pastel, energičnih i jakih pokreta, ekspresionistički…Mislim da sve zajedno čini jednu interesantnu cjelinu, prikaz vašeg primorja, divlje prirode jarkih boja na crnom papiru. Svaku sliku sa svojom pričom koju priča, doživljajem za sebe. Prilika da uživate u vašoj prirodi. Da je posmatrate iz drugog ugla. Prolazeći od slike do slike, možete zaviriti u gradska dvorišta i privatna dvorišta Staroga grada Budve, sjesti u uličnim kafićima uz šoljicu kafe. Prošetati parkovima i uličicama hotela Slovenska plaža. Diviti se luci Rafailović i neobičnim ribarskim alatima i jos mnogo toga. Jarke boje juga, zrače na crnoj pozadini pastelnog papira pretvarajući običnu priču u bajku. Vjerujem, da bi bilo interesantno pogledati sasvim drugačiji način slikanja, za koji vjerujem niste imali prilike viđeti ranije, a koji sam razvila ovđe u Crnoj Gori. Da razmišljate o bogatstvu koje imate. Da prepoznate mjesta vašeg grada i vi sastavite svoj mozaik.“

Otvaranje izložbe slika akademske slikarke Ekaterine Lych u Gradskoj galeriji Kotor zakazano je za četvrtak, 4. februar 2021. godine u 18 sati.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve − 3 =