Gradska galerija Kotor – Izložba slika “Simbol u apstrakciji” autora Vasa NikčevićaGradska galerija Kotor priprema izložbu slika ,,Simbol u apstrakciji’’, autora Vasa Nikčevića, akademskog slikara iz Nikšića.

          Vaso Nikčević je rođen 1964. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1992. godine, u klasi profesora Živojina Turinskog. Izlagao je 25 puta samostalno i učestvovao na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Prve nagrade za slikarstvo ,,Petar Lubarda’’, Beograd 1991. i Nagrade za slikarstvo Udruzenja likovnih umjetnika Crne Gore ,,Milunovic, Stijović, Lubarda“, Podgorica 1996. godine. Živi i stvara u Budvi.

,, …  Na dvodimenzionalnoj povrsini platna, projekciji i metafori umjetnikovog sopstva, iscitava se u vizuelnom sloju i neka vrsta jezgra, jedinstva aktivne snage, gdje se naziru gestualne praforme koje konotiraju na Biblijsko postojanje svijeta, sukobe, stvaranje, transcedendirajući vrijeme kao metafizičku kategoriju i daleki eho sublimne predstave Prirode. Neke od tih arhetipskih praformi se ponavljaju; krug-simbol cjelovitosti, jednog, savršenstva, jezgro (symbol biti, sustine) prava, dijagonala (simboli kretanja, puta), polumjesec (symbol astralnog)-umjetnik koristi symbol simbola za simbole svijeta. Nacinima formalizacije Nikčevićevih novih djela, iako su neki od njih eksperimentalni, očituje se poštovanje klasične slikarske kulture (u najboljem značenju ovog pojma), zanatske perfekcije i izvođenja. Njegova morfologija i sintaksa u polju su lirske apstrakcije, čija je iskustva, kao i ona Kandinskog, ovaj izuzetan kolorista inventivno transponovao u vlastiti rukopis…’’ – kaže se, između ostalog, u tekstu o najnovijim slikama Vasa Nikčevića, koji potpisuje Nataša Nikčević, likovni kritičar.

Otvaranje izložbe slika ,,Simbol u apstrakciji’’ Vasa Nikčevića u Gradskoj galeriji Kotor zakazano je za petak, 24. maj 2019. godine u 20 sati.