Gradska knjižara Podgorica – Predstavljanje književnika Aleksandra Bečanovića

 

 

Književnik Aleksandar Bečanović, dobitnik Evropske nagrade za književnost za 2017. godinu za roman „Acruel“, predstaviće se crnogorskoj publici 23. aprila 2018. godine, u Gradskoj knjižari u 20:30 sati u Podgorici. Predstavljanje organizuje European Union Prize for Literature i Evropska komisija.

Bečanoviću je nagradu dodijelila stručna komisija kojom je predsjedavao književnik Andrej Nikolaidis, i članovi Mladen Lompar, Dragana Tripković, Vasko Raičević i Ethem Mandić, a uručena mu je na svečanoj dodjeli u Briselu. Na svečanosti koju su organizovali Evropska komisija, Savez evropskih i međunarodnih knjižara, Savjet evropskih književnika i Savez evropskih izdavača, nagradu crnogorskom umjetniku uručio je potpredsjednik Evropskog parlamenta Dimitrios Papadimulis.

Osim crnogorskog autora, dobitnici Nagrade EU za književnost su i književnici iz Albanije, Bugarske, Češke, Grčke, Holandije, Islanda, Letonije, Malte, Srbije, Turske i Velike Britanije.

Nagrada Evropske unije za književnost je priznanje za izuzetna ostvarenja novih literarnih talenata širom Evrope. Ova prestižna nagrada uspostavljena je, uz podršku Evropske komisije, u cilju afirmacije bogatstva savremene evropske književnosti i jedinstvenog evropskog kulturnog i jezičkog nasljeđa.