Gradsko pozorište Podgorica – Predstava za đecu „Prodavnica igračaka“

 

 

Lutkarska scena za đecu

 

„Prodavnica igračaka“ (6+)

 

 

Režija: Jaroslaw Antoniuk

Tekst: Aleksandru Popescu

 

Premijera: 17. februar, 20 sati,

sala Dodest KIC-a „Budo Tomović“

 

Sezona 2017/2018.

 

Igraju: 

Dina.………………………………Katarina Krek

Odžačarčić……..…………………….Goran Slavić

Noć….………………………………Branka Femić

Prodavac………………………………Branko Ilić

Lažov, mudrijaš, vrdalo…………..………Pavle Ilić

 

Adaptacija i tekst songova: Jaroslaw Antoniuk

Scenograf, kostimograf i kreator lutaka: Eva Farkašova

Kompozitor: Bogdan Szczepanski

Dramaturg: Zoran Đerić

Video animacija: Vladimir Slaninka

Korepetitor: Davor Novak

Prevod teksta: Pero Mioč 

Fotograf: Duško Miljanić 

Dizajn promo materijala: Oblutak design

Izvršna producentkinja: Ana Medigović

Riječ reditelja:

„Prodavnica igračaka”, koju je napisao rumunski autor Alexandru Popescu, jedan je od najljepših i najmudrijih tekstova dječje književnosti. Crnogorska verzija ove magične priče je dalekosežna, stavlja akcenat na snove i vrlo je bliska „Alisi u zemlji čuda“ Lewisa Carrolla.

Junakinja predstave, mala Dina, u oniričnoj i metafizičkoj prodavnici igračaka nalazi se pred odlukom koja može da joj promijeni život. Ta prodavnica igračaka je čarobna i u njoj se samo naizgled biraju igračake… Ne poslušavši upozorenje Anđela, kojem je ranije spasila život, usuđuje se da pogleda u lice Gospođe Noći. Bacivši vradžbinu na Dinu, Gospođa Noć, na njen put postavlja Prodavnicu igračaka. U toj prodavnici ne plaća se novcem, već godinama života, pa će Dinu želja za posjedovanjem novih stvari veoma brzo učiniti staricom.
„Prodavnica igračaka“ priča je o vječitoj razapetosti između „biti i imati“, priča o potrazi za iskušenjima, glamurom i sjajem. To je i priča o snazi prijateljstva, o hrabrosti, posvećenosti i vještini donošenja mudrih odluka, priča o odgovornosti za svoje odluke. Ona ima veliku moć, ali ne morališe, niti je infantilna, puna je poštovanja prema malom gledaocu. Predstava je namijenjena najmlađima, ali i onim nešto starijim… Siguran sam da ni njima neće biti dosadno, čak postoji i šansa da nakon nje odu iz pozorišta bar malo mudriji…

Jarosław Antoniuk

Dramaturška bilješka:

Na djelu je dramaturgija snova, u kojoj učestvuju svi. Polazište je, naravno, Popeskuov dramski tekst. Njega je prilagodio reditelj Jaroslav Antonjuk i potčinio ga svojoj režiji. Lutke, kostime i scenografiju je osmislila Eva Farkašova. Glumci su zdušno prihvatili izazov da i sami kreiraju aktere ove bajke. U tome im pomaže muzika, songovi, svjetlo…

Uz to, u dramaturgiji bajke postoje pravila. Njihovo kršenje odvodi junake na stranputicu. Djevojčica Dina se pred nama trasformiše u djevojku, ženu, pa u staricu. Te promjene su posljedice njenih nepromišljenih želja. Srećom, kao i u svakoj bajci, i ovdje je srećan kraj – Dina dobija još jednu priliku da sve vrati na početak, da se vrati u djetinjstvo. Da izvuče pouku, a s njom i sva djeca u publici, da vrijednosti nisu u predmetima i posjedovanju, već u prijateljstvu i ljubavi. Ova predstava je poput vremeplova. Cijeli ljudski vijek nam prolazi pred očima. Valja se zagledati u ono što promiče: ima u tome dječje igre, zabave sa igračkama, oniričkih bića, poput Gospođe Noći, ili anđela zaštitnika u liku Odžačarčića, patuljaka i zloduha, što bajkama i priliči, ali ima i ozbiljne zapitanosti nad prolaznošću života i istinskim ljudskim vrijednostima. Iako se nije insistiralo na didaktici, ipak je ona neizbježna u predstavama koje su, prije svega, namijenjene djeci.

Zoran Đerić