Herceg Novi – Izložba slika Mata Đuranovića: 125 godina od rođenja umjetnika

Dvadesetog oktobra 2020. godine, u 19 časova u galeriji „Josip Bepo Benković“ biće otvorena izložba slika velikog slikara i pedagoga Mata Đuranovića. Izložen će biti izbor iz opusa ovog umjetnika, čije je stvaralaštvo bogato i stilski raznoliko.  Dan grada Herceg-Novog susreo se sa jubilejem rođenja umjetnika, što je činilo izuzetnu priliku da Novljani osvježe sjećanje na djela ovog  umjetnika.

Mato Đuranović rođen je u Đurićima (Boka Kotorska) 1895. godine. Osnovnu školu završio je u Đurićima a srednju školu (preparandiju) u Zadru. Od 1920. godine živi u Galvestonu (SAD) gde aktivno radi na usavršavanju slikarskog obrazovanja.  Završio je Visoku umjetničku školu u Njujorku. Godine 1934. vraća se u Boku Kotorsku, gdje živi, radi kao likovni pedagog i aktivno slika sve do svoje smrti 1973. godine.  Dobitnik je nagrada: nagrade za crtež Njujork, zlatne medalje za platno (Per aspera ad astra), 13-julske nagrade, nagrade likovnog salona 13. Novembar Cetinje i Oktobarske nagrade grada Herceg-Novog.

Mato Đuranović umjetnik je o kome je pisano, a njegovo slikarstvo stilski pripada Moderni. Izložba će biti otvorena za pośetioce i tokom novembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × three =