Herceg Novi

 
 

U četvrtak, 12. juna 2014. godine, u galeriji SueRyder na Belavisti, otvorena je izložba slika Đura Belog Prijića.

 

Otvaranje izložbe

 

Đuro – Beli Prijić rođen je na Cetinju 1956. Školovao se u Titogradu, Herceg-Novom i Beogradu.
Slikarstvom i primjenjenom umjetnošću bavi se od 1974. godine.
Živi i radi u Herceg Novom.

 

Djuro Beli Prijic

 

Izložbu je otvorio profesor Milenko Žarković, slikar i grafičar.  Tekst sa otvaranja izložbe prenosimo integralno.

 

 Milenko Zarkovic

 

“Skoro četiri decenije su protekle od tog događaja, koji mi je ostao u pamćenju.

Prije nego što je arhitektonski oblikovan prostor centra starog grada, ispred mog ateljea, preko srušenih zidova, ugledao sam jednog jutra Aca Prijića kako na balkonu svog ateljea, u ranim jutarnjim satima, rukom izvodi neke neobične pokrete. Kad sam malo pažljivije osmotrio, shvatio sam da je ispred njega slikarsko platno i da on slika. Danas u njegovom ateljeu, ako ne iste, ono slične pokrete čini njegov potomak Beli ispred svog slikarskog platna. Dakle, tradicija se nastavlja-tako i treba.

 

Rad Djura Belog Prijica - 1

Rad Djura Belog Prijica - 10

 

Već dugi niz godina poznajem Đura-Belog Prijića. Tokom naših prvih razgovora uočio sam njegovu radoznalost i otvorenost(zapitanost) prema složenim tokovima života. Životne prilike su ga iskušavale pa se doticao različitih delatnosti i bilo je pitanje vremena kada će selatiti slikarske četkice. Odazvao se na unutrašnji zov svoga bića i počeo slikati.Sjećam se njegovih prvih slika koje su bile u blagoj sjenci svoga oca, što je i logično.Međutim, brzo je izašao iz njegove sjenke i krenuo svojim putem.

 

Rad Djura Belog Prijica - 4-5

 

Rad Djura Belog Prijica - 8-9

 

Rad Djura Belog Prijica - 6-7

 

Slike koje su večeras pred  nama predstavljaju Belog Prijića kao pobornika osobenog tumačenja figuracije. U središtu njegovih slika je ženska figura-akt, rađena na vrlo specifičan način. Figure, pretežno ženskih aktova rađene su vajarskim postupkom, a potom slikarskim postupkom dorađivane. Takvim, samo njemu svojstvenim postupkom, površina slikarskog platna primila je izgled plitkog reljefa. Tako koncipirana slika rezultat je spajanja dvije likovne discipline, slikarstva i vajarstva, u jednu uverljivu likovnu celinu. Vajani aktovi deluju uverljivošću svojih formi  i nerazdvojno su povezani sa ostalim površinama slike, čiji kolorit zrači senzibilnošću. Bilo gdje da se nalaze, na kapiji zelenilom i cvećem bogatog vrta, tajanstvenoj mjesečini, na pjeskovitoj suncem obasjanoj plaži, na otvorenom prozoru  aktovi i prostor slike u cjelini govore jednom vrstom simbolično-metaforičkog jezika. Prizori na Prijićevim slikama otkrivaju tipologiju dramatično složenog erosa koji se ipak nalazi u okviru konvencija kulture i njenih ograničenja.

 

Rad Djura Belog Prijica - 4

Rad Djura Belog Prijica - 2

Rad Djura Belog Prijica - 3

 

Dublje promišljanje dovodi nas do saznanja da su u naglašenim formama aktova sugerisane najuzvišenije vrijednosti ženskog bića tj. materinstvo. Pred tom značajnošću postaju zanemarljiva sva druga značenja koja mogu da nastanu u obliku lucidne fantazije i njenih tvrdih prizora, jer kod Belog nema interesa za prikazivanjem ženskog tijela u liniji konvencija tj. predstavljanja ženskog tijela kao objekta ljepote tipa madonizma ili amazonki.

Dakle, akt je primarni tematski sadržaj Prijićeve slike. Bogatom maštom on ga varira i modifikuje po pravilima likovne zakonitosti, a težnja ka naglašenim formama važno je odredište za krajnje ishodište i likovnu uvjerljivost slike koja, kad se sve sagleda, predstavlja uvjerljiv pikturalni ekran jedne realizovane ideje.

 

Mediji

 

Da bi slika ovako koncipirana bila završena potrebno je uložiti mnogo slikarske i vajarske vještine, u čemu Prijić uspjeva. Površine slika su tretirane rafiniranim koloritom i uvjerljivom teksturom, dok su forme aktova studiozno(analitički) urađene. Svi elementi slike međusobno povezani čine jednu kompozicionu cjelinu prožetu likovnošću kao jedinom vrijednošću kojoj se ovdje sve podčinjava.

 

Posjetioci na otvaranju - 1

 

Prijićev likovni govor bazira se na odabranom krugu motiva kojim suvereno vlada. Scene na slikama su zaustavljeni trenutak tok života, ispunjene diskretnim humorom i tihom sjetom (Čežnjom) za nečim što je u datom trenutku nedostižno. Slike su natopljene spektrom suptilno nanijetih tonova boje i osim plastične izražajnosti aktova nema međusobnih oštrih granica. Imajući to u vidu, postaje jasno kako je u slike utkana osobena čulnost i kako je sve saobraženo umjetnikovom senzibilitetu koji je u osnovi Prijićeve stvaralačke samosvjesti.

 

Posjetioci na otvaranju - 2

 

Mediteranska svjetlost bitan je element Belovih slika. Ona se stalno mijenja, podstiče stvaraoca i prožima njegove likovne domete. Beli se tim fenomenom napaja na njemu svojstven način, bilo da se radi o pješčanoj plaži, blijedoj mjesečini ili tamnoj pozadini prozora gdje su aktovi  postavljeni.

Sve na slikama postignuto rezultat je utkane slikareve osobene čulnosti i podčinjenosti njegovom sobstvu, njegovom unutarnjem impulsu”.

 

 

 

Tagovi: , , , ,

 
 

Kalendar

December 2018
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31