Hercegnovsko pozorište na ulici?

 

Na adresu Hercegnovskog pozorista stiglo je 4. oktobra, a donijeto u hercegnovskom Osnovnom sudu, u rekordno kratkom roku, rjesenje o izvrsenju iseljenjem HP iz zgrade u kojoj „stanuje“ 23 godine. Rjesenje je donijeto na predlog izvrsnog povjerioca Muzicke skole Herceg Novi, a bez valjane izvrsne isprave u smislu Zakona o izvršnom postupku Crne Gore. Donosenjem ovakvog rjesenja povrijedjeno je ustavno pravo kojim nam se garantuje ravnopravnost u svakom postupku pred bilo kojim drzavnim organom, a posebno sudskim, kao i pravo na fer i pravicno sudjenje u razumnom roku. Hercegnovsko pozoriste nikada zgradu u kojoj radi 23 godine nije smatralo svojom, niti danas želi da je prisvoji, ali s obzirom na to da smo je koristili uz saglasnost nadleznih, i s ljubavlju održavali, i u njoj radili ne zelimo ni da nas iz nje istjeruju!

OTKUD HERCEGNOVSKO POZORISTE U ZGRADI KOJU NOVLJANI ZNAJU I KAO PALATA BUROVINA?
Dogovorom celnika Opstine Herceg Novi i republickih Ministarstava za kulturu i Prosvetu 1988. godine zgrada je data na koriscenje Hercegnovskom pozoristu. Zna se da je u njoj prije toga bilo obdaniste i samostan crkve Sv. Antuna, potom je do zemljotresa u njoj radila Muzicka skola. Zbog toga sto je zgrada u zemljotresu bila znacajno ostecena, pa u njoj nije bilo moguce organizovati nastavu, Opstina Herceg Novi je svojim i sredstvima samodoprinosa renovirala i opremila novi objekat za Muzicku skolu, u Starom Gradu. Tada je to bila najsavremenija Muzicka skola u Crnoj Gori, a i danas je u vrhu.

ŠTA JE U HP KLUB HERCEGNOVSKOG POZORISTA?
U prizemlju zgrade koju nove generacije Novljana zovu Pozoriste, uz Amfiteatar, radi Klub u kome su dobrodosli prvenstveno clanovi HP (od osnivanja 1984. bilo ih je vise stotina), prijatelji HP, gradjani i gosti Herceg Novog, pozorisni i ostali umjetnici i stvaraoci nakon programa u Dvorani Park… Klub kakav ima vecina pozorisnih institucija na svijetu, najpopularnije mjesto za kulturu u Herceg Novom (anketa – Vecernje Novosti 2007/08). Zbog nepostojanja sanitarno-tehnickih uslova godinama djelatnost Kluba nije mogla da se ozvanici. Prvi put ove godine Klub je zatvoren – od strane turisticke, poreske i inih inspekcija. Nas pokusaj da dobijanjem privremene dozvole za rad, uvedemo rad Kluba u legalne tokove osujecen je. Predlog ugovora koji smo ponudili Muzickoj skoli, koja je na ovaj objekat uknjizena kao nosilac prava koriscenja, i koji bi sustinski samo formalizovao dogovor visih instituta iz 1988. godine – Grada i Države, na zalost, nije prihvacen, a uz nedobronamjerne price nastavljeno je u suprotnom smjeru – sve do zahtjeva za iseljenje Hercegnovskog Pozorista.

Pominjana je mogucnost placanja zakupa, sto smo takodje htjeli da prihvatimo, ali je i taj predlog brzo povucen. Zgrada u kojoj radi HP bila bi ruina da u nju nismo ulagali – uvijek vise dobre volje nego novca koji smo trosili na pripreme novih predstava.

STA TRAZIMO?

Da se zaustavi iseljenje Hercegnovskog Pozorista koje može da ocekuje iseljenje po sudskom rješenju – kome nije prethodio zakonit postupak – milom ili silom! Da se podrzi nase nastojanje da ostanemo u ovoj zgradi – jer za oktobar pripremamo predstavu sa Teatrom plus, jer nas ceka Kirka – po tekstu Dragane Tripkovic; (predstava za koju smo kao odgovorni saradnici dobili sredstva na Konkursu Ministarstva kulture i obecanje iz Opstine da ce je podrzati), jer hocemo da potvrdimo da smo zaista zasluzili Oktobarsku nagradu, da uz tri knjige vec objavljenih dramskih tekstova u prosloj sezoni, objavimo još jednu!

STA CEMO URADITI?
Protestvovacemo – igrajuci nase predstave. Gostujuci i pozivajuci u goste prijatelje Pozorista. Uvjereni da ce, poslije 27 godina naseg truda da dokazemo da smo na strani kulture Grada i Crne Gore, neko naci snage, volje, energije da zaustavi, suspenduje, stornira iseljenje Pozorista.

Tekst preuzet sa niže navedene adrese na kojoj možete potpisati peticiju.