Impresivan nastup klavirskog dua „Pianotainment“ u KIC-u

 

Najljepša najava početka zimske muzičke sezone KIC-a „Budo Tomović“ bio je božićni koncert svjetski poznatog klavirskog dua „Pianotainment“.

Ovo gostovanje koje je podržala ambasada SR Njemačke u Crnoj Gori, predstavlja  njihov doprinos obilježavanju božićnih praznika i jačanju atmosfere radovanja i darivanja, a šarmantni i energični članovi „Pianotainment“-a Stefan Veh i Marsel Dorn dokazali su na sceni KIC-a, da su majstori muzički virtuozi, ali i veoma uspješni stvaraoci dobre atmosfere i humora, vižljaste animacije, čak i edukatori. Pred prepunom Velikom salom podgoričkog KIC-a, dvojica njemačkih pijanista izveli su svoj takozvani ludi šou, povezujući naizgled nespojivo – popularne teme klasične muzike sa pop i rok pjesmama, džezom i  drugim improvizacijama.  Publika je odlično prihavtila njihovu ideju da teatarsko-muzičkim šouom približe kvalitetnu a raznorodnu muziku.

 

 

Interesantno je bilo i to što je publika tokom cijelog koncerta gledala pijanstički šou i na platnu, posebno veselu mimiku pijanista i njihovu briljantnu izvođačku tehniku na klavijaturi, što je pojačalo cjelokupni doživljaj. U težnji za bogatstvom zvuka, klavirski duo je uspješno savladao virtuozne elemente kroz Betovenovu temu „Za Elizu“ odvodeći je u tokove džeza i improvizacije, a vještinu brzine za klavirom pokazali su izvodeći „Bumbarov let“ Rimskog-Korsakova, kao i zanimljive tematske oscilacije, na motivu poznatog kanona u D duru njemačkog kompozitora Johana Pahelbela izgradili su, pjevajući zajedno sa publikom u horu, još tri različite teme, veoma poznate svima. U okviru svog širokog repertoara svirali su i kompozicije: Erika Kleptona, Persija Sledža, Elvisa Prislija, grupe Bi Džiz, Boba Marlija, Kan-kan i bugi-vugi i druge teme iz raznih krajeva svijeta. 

 

 

Sasvim zasluženo, kako procjenjuju mnogi, ova dva umjetnika dobili su priznanje da budu kulturni ambasadori svoje zemlje.

Dodajmo da je šarm koncertu dalo, na početku toplo obraćanje publici ambasadora Savezne Republike Njemačke u Podgorici g-dina Hansa Ginter Valter Materna i direktorice KIC-a Snežane Burzan, kao i gostovanje domaćih muzičara, vokalnog ansambla “Joy of Music” i bubnjara Martina Đorđevića. 

Koncert je pratilo oko pet stotina posjetilaca iz svih krajeva Crne Gore, predstavnici diplomatskog kora, društvenog i javnog života Podgorice i države, koji su dugim i srdačnim aplauzom nagradili sve izvođače i nastavili druženje u holu KIC-a, uz kuvano vino i kolačiće u duhu božićne atmosfere.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − 5 =