Internacionalni multimedijalni Festival na Cetinju – Prezentacija prve AR aplikacije


Atelje22, u sklopu aktivnosti koje se sprovode tokom RE/Shaping The City, inter-nacionalnog umjetničkog festivala koji se održava na Cetinju od 22. juna do 1. oktobra, razvio je prvu AR aplikaciju koja nudi iskustvo tkzv proširene stvarnosti (Augmented Reality). AR aspekt nudi novu dimenziju stvarnosti koja čini cjelinu umjetničkog djela i neodvojivi je dio site specific instalacije pod nazivom Take Me Back Home. Premijerno predstavljanje site specific instalacije i funkcionalnosti AR segmenta je zakazano za poneđeljak, 20. septembra, u 18.00 časova na lokaciji Njegoševa 58. (kuća Jovana Tomaševića). O izložbi će govoriti teoretičarka i istoričarka umjetnosti Maša Vlaović. Publici će se obratiti i vizuelna umjetnica Milica Janković, ideator i kreator samog festival, kao u vizuelni umjetnici Madalina Rossi i Salvatore Ramaglia koji su učestvovali u realizaciji instalacije u kući Jovana Tomaševića.

Publici će biti predstavljen i dio aplikacije, koja pored AR iskustva, nudi i opcije: Map, Gallery, Artists. One omugućavaju uvid u radove svih učesnika festivala, mapu lokacija na kojima se nalaze radovi kao i intervjue koji su posjetiocima dostupni skeniranjem QR kodova istaknutih na tablama postavljenih pored svakog umjetničkog djela.

Aplikaciju je kreirao softver inženjer Martynas Januškauskas, u saradnji sa vizuelnom umjetnicom Milicom Janković. Preuzimanje aplikacije moguće je preko sledećeg linka:

https://atelie22.me/rtc-app

U okviru programa biće upriličeno vođenje kroz izložbu na tri lokacije: Njegoševa 58, Njegoševa 66 i Zatvor u Bogdanovom kraju, kao i koktel druženje u izložbenom prostoru Zatvora u Bogdanovom kraju gdje će posjetioci, pored site-specific instalacija moći da uživaju u projekcijama kratkometražnih filmova učesnika Festivala.

“Re/Shaping The City” čini niz site-specific interaktivnih instalacija u javnim prostorima koji svojim sadržajem imaju za cilj da preoblikuju i modifikuju stereotipe, implementirajući nove načine viđenja i razmišljanja. 

Lokacije Festivala na google mapi:

https://goo.gl/maps/yt1WdsSFtAGxfiiQA

https://goo.gl/maps/SYc6LRJEZPjXQuML9

https://goo.gl/maps/HVDKyPWpYCQWyYq49

Dodatne informacije o Festivalu mogu se naći na sljedećoj adresi: https://atelie22.me/en/reshapingthecity

Festival je organizovan uz podršku Fondacije za kulturu i razvoj Prince Claus iz Amsterdama u Holandiji i Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Prijestonice Cetinje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 − 3 =