Intervju sa Fadilom Šaćiragić – OGLEDALO NOVSKE ILUMINACIJE

 

Poštovani posjetioci, objavljujemo intervju sa Fadilom Šaćiragić, poznatom zagrebačkom slikarkom i modnom kreatorkom, koji je napravila Marija Čolpa, a povodom otvaranja njene izložbe u Matici crnogorskoj u Herceg Novom.

 

 

Marija Čolpa:

INTERVJU SA FADILOM ŠAĆIRAGIĆ

OGLEDALO NOVSKE ILUMINACIJE

 

 

Marija Colpa

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

U hercegnovskom Ogranku Matice crnogorske otvorena je izložba islamske umjetnosti pod nazivom „Iluminacije“, zagrebačke slikarke i modne kreatorke Fadile Šaćiragić. Izložbu je otvorio akademik Radoslav Rotković, dok se umjetnica direktnim uključenjem preko skajpa obratila organizatorima i publici. Ovo je svojevrstan kulturni događaj, koji u galerijskom prostoru Ogranka MC, u srcu ovog mediteranskog grada nastavlja sa promocijama domaćih i inostranih autora, kroz raznorodni koncept umjetničkih izraza.

Fadila - foto 1Fadila Šaćiragić (djevojački Ahmetagić) rođena je u Nikšiću, a nakon svih završenih škola, već dugo živi u Zagrebu. Od 1996. imala je 15-tak uspješnih izložbi. Njeno umjetničko stvaralaštvo izražava se i kroz modni dizajn i kostimografiju. U modnom dizajnu ostvaruje snažan osjećaj tradicije, kroz narodni orjentalni motiv i arabesku, koji su takođe prisutni i u slikarskom opusu. Veliki uspjeh zapisuju 24 modne revije koje je iznijela u periodu od 1995 do 2003. Ona zaista spaja do tada nezamislivo, moderno i tradicionalno ušiva, kreira na večernje toalete, razbija tabue i tvori umjetničku arabesku na tkanini koja postaje njen zaštiti znak i svakako simbol prepoznavanja. Upravo o tome svjedoči uspjeh kreacije, koju je nosila miss Bih na izboru za miss svijeta 1998, čime je još jednom potvrdila vrijednost tradicionalno-bosanskog ruha u modnim kreacijama. Dobitnica je mnogih nagrada, Grand prix na međunarodnom sajmu u BiH, kao i nagradu najboljeg kreatora BiH, i tako su na dalje, kreacije predstavljene u Rimu, Beču, Turskoj i Kuvajtu.

MONTENEGRINA: Islamska arabeska u Boki kotorskoj svojevsni je novitet. Kakve su reakcije publike?

ŠAĆIRAGIĆ: Reakcije su sjajne i očekivane. Kroz rad potrvrđujem svoje uvjerenje, da umjetnost nema limite! Takođe limiti ne postoje za ljude i kulture koje s otvorenim očima žive svoje živote i znaju prepoznati prave vrijednosti. Herceg Novi je upravo takva sredina. Ponosno sam islamsku umjetnost donijela na primorje Boke kotorske. Nadam se da će posjeta biti uzvraćena.

Fadila - foto 2MONTENEGRINA: Koje impresije nosite sa posljednje izložbe „Iluminacije“, ogranizovane u hercegnovskoj Matici crnogorskoj?

ŠAĆIRAGIĆ: Veliko mi je zadovoljstvo pomenuti uvaženog crnogorskog akademika Radoslava Rotkovića koji je svojom plemenitom besjedom otvorio ovaj ciklus arabeske pod nazivom „Iluminacije“. Podsjetio je Novsku publiku na srušeni most u Mostaru, Šantićevu Eminu, te uticaj islamske umjetnosti i kulture povezao sa kulturnim naslijeđem Crne Gore i Boke. Ukazao mi je čast svojom posvećenom analizom kroz istoriografsku prizmu, u kojoj je izložba doživljena kao prva prezentacija islamske umjetnosti u Boki i most povezivanja između bratskih naroda pod okriljem umjetnosti, tolerancije i razumjevanja, na prostorima bivše Jugoslavije.

MONTENEGRINA: Kako postižete sada već prepoznatljiv rukopis, senzitivne i duhovno posvećene arabeske?

ŠAĆIRAGIĆ: Moj umjetnički rukopis je apsolutna posvećenost radu. Kad ste usmjereni u jedan fokus, istrajni na putu stvaranja, skoncentrisani svom raspoloživom snagom, a snijevate kroz motiv arabeske, stihove i sufijske tekstove, onda je rezultat – Iluminacije.

MONTENEGRINA: Izražavati se arabeskom kroz umjetnički izraz modnog dizajna je intriga i neobičnost na ovim našim ex Yu prostorima. Kako to tumačite i na koji način opstajete u beskurpuloznom svijetu mode?

ŠAĆIRAGIĆ: Kad sam otpočela misiju dizajnerske promisli kroz motiv arabeske, bila sam takoreći pionir ili čudnovato biće koje filigranskim potezom kičice tvori motive po tkanini buduće toalete. Rezultat rada potvrđuje da se prepoznao nenametljivi glamur i posebnost. Danas, primjećujem da se u tom kako rekoste beskrupuloznom svijetu mode, pojavljuju modni dizajneri koji me koriste za uzor. To samo potvrđuje autorstvo i kvalitet.

MONTENEGRINA: Šta mislite o modnim i likovnim kritičarima?

ŠAĆIRAGIĆ: Svakako da su kritičari bez kritizerstva značajan faktor svakog umjetnika, no suze sredovječnih nana na mojim izložbama, za mene su najiskrenija i najljepša moguća kritika.

MONTENEGRINA: Kako doživljavate nagrade, i da li smatrate da su one važan dio pokretačko-umjetničkog stvaralaštva?

ŠAĆIRAGIĆ: Nagrada kao trijumf je potvrda za nesigurne. Ona je važna, ali samo kao dodatni vjetar u leđa. Volim svoje nagrade. Nakon njih sam načinila krupnije i ozbiljnije korake u karijeri, na koje sam posebno ponosna.

MONTENEGRINA: Da li postoji inspiracija ili Vi to nazivate nekim drugim imenom?

Fadila - foto 3ŠAĆIRAGIĆ: Kad se malo bolje zagledam u dubinu svoje duše, na ovo pitanje odgovaram…Za mene pravo ime za inspiraciju je Ljubav. Želim biti dosljedna, i dosegnuti je u najljepšem prikazu, kojeg sebi mogu dozvoliti. Dok radim, emociju ili esenciju ljubavi prenosim na platno. Kasnije, vidim da ono tamo nastavlja svoj život bez mene. U tome uživam na poseban meni svojstven način. Publika koja kontakira s mojim radom, jako razumije tu konekciju i povezanost tih svijetova.

MONTENEGRINA: Da li je konačno došlo vrijeme razmjene umjetničke enegrije na teritoriji balkanskog prostora ili su političke intrige još uvijek na snazi tih interesa?

ŠAĆIRAGIĆ: Intrige su jako udaljene od mojih tema i umjetnosti. Nebo je svugdje isto. Na platnima arabeske se svi pronađu u istoj emociji. To nema nikakve veze sa tranzicijom i siromaštvom. Ili ste stvoreni da vidite ili ste za taj dio svijesti uskraćeni. Snaga umjetničkog stvaralaštva ruši sve barijere, podjednako u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili nekom drugom kraju svijeta. Ona i služi da bi čovjek postao drugačiji, razumniji. Politika radi sve kontra. Neka je na čast i jednima i drugima. Nije život samo ova dekada, ovaj milenijum. Istorija će sve zabilježiti i izanalizirati. Na nama je da stvaramo i da se trudimo da u tome istrajemo i budemo najbolji.

MONTENEGRINA: Kako planirate svoju buduću kreativno-poslovnu putanju?

ŠAĆIRAGIĆ: Moje najveće težnje su usmjerene „ka nebu“. Možda u tom naumu neću uspjeti, no uvijek mogu podignuti pogled, suočena sa tom beskrajnom ljepotom i vjerom da sam sudbinski određena da stvaram univerzum koji nosim duboko u sebi.

Njegoš je to najljepše rekao: “Nada u bolju budućnost veže čovječju dušu s nebom kao što sunčana zraka veže sa suncem kaplju rose što upija s lista i dize do neba!“