IV Međunarodni festival KOTOR ART 2012

 

 

U poneđeljak,  18. 06. 2012. god.  u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, održana je konferencija povodom nastupajućeg 4. Međunarodnog festivala Kotor Art 2012 koji će se održati od 01. 07. – 14. 08. 2012.

 

 

 

Objavljujemo integralno saopštenje press službe Kotor Arta koje se odnosi na predviđene programe za ovogodišnji Festival:

Spektakularnim “Labudovim jezerom” na štulama,  ulični teatar La Terra Nuova iz Peruđe otvoriće  1. jula na Trgu od oružja, ovogodišnji Medjunarodni festival KotorArt i jubilarni, XX Kotorski festival pozorišta za djecu.

Međunarodni festival KotorArt 2012  počeće 1. jula i trajati do 15. avgusta. Tokom 45 festivalskih dana preko 1500 umjetnika i djece iz 25 zemalja izvečće 107 programa. I ove godine odvijaće se kroz  prepoznatljive segmente Dječji festival, Don Brankove dane muzike, KotorArtTeatar, Pisanje grada, Radionicu arhitekture i Pjacu od filozofa, a pod okriljem Kotor art-a od ove godine je i festival klapa u Perastu.

Od 1 – 10. jula, kada će, simbolično, ključevi grada biti u rukama djece, premijerno će se izvesti ukupno 73 programa od čega 15 profesionalnih pozorišnih predstava, 33 programa dječjeg stvaralaštva, 6 teorijskih i 8 animacionih programa, kao i 11 umjetničkih radionica. Preko 280 profesionalaca nastupiće u hit predstavama poput “Labudovo jezero” italijanskog tetra La Terra Nuova, “Afričke bajke” koprodukciji teatara iz Zimbabvea i Austrije, “Pinokio” više puta nagrađivanoj predstavi iz Francuske, a u  povodu jubileja ove najznačajnije manifestacije posvećene pozorišnom stvarlaštvu za djecu i mlade u Jugoistočnoj Evropi.

Koter Art  Don Brankovi dani muzike od 13. jula – 13. avgusta ugostiće umjetnike iz 14 zemalja.  Nastupiće 3  orkestra sa 6 dirigenata, 40 solista i kamernih sastava i među kojima su  neprikonovene zvijezde današnjice u svijetu umjetničke muzike Miša Majski i Denis Macuev.  Publika će biti u prilici da čuje preko 100 djela, što je oko 20 sati najkvalitetnije umjetničke muzike.

KotorArTeatar će od 20. jula – 11. avgusta imati tri premijere i reprizu pozorišne predstave “Njegoš, vatre”, rađene po motivima iz  “Luča Mikrokozma” Petra II Petrovića Njegoša u režiji Paola Magellija I radmile Vojvodić . Krležina “Leda”, radiće se u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih i Zetskim domom sa Cetinja u režiji Anice Tomić.  Predstava “Guliver” u režiji Petra Pejakovića je u cijelosti produkcija Kotor Art-a, a predstava  ”Egzistencija” (po tekstu) Edvarda Bonda koju će režirati Radmila Vojvodić radiće se u koprodukciji sa Crnogorskim narodnim pozorištem.

I ove godine studenti umjetničkih fakulteta sa Cetinja ispisivaće grad. “Tama svjetlosti – Upotrebljiva umjetnost”, festivalska je laboratorija kroz koju će, tokom 7 dana, studente cetinjskih akademija voditi slovenački umjetnik Marko Bulc. Koliko umjetnost može biti upotrebljiva u kontekstu zahtjeva kapitalističke mašine naše epohe? Odgovore do kojih su došli studenti i njihov mentor će dati na  završnoj prezentaciji 29. jula. Izvršni producent projekta Kotor Art Pisanje grada je Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Na međunarodnoj ljetnjoj školi arhitekture KotorArt APSS (Arhitectural Prison Summer School) pojaviće se najznačajnija imena iz te oblasti koji će u prostoru starog kotorskog zatvora (Apsa) zajedno sa studentima promišljati o prostoru i arhitekturi. Novac predviđen za smještaj učesnika, iskoristiće se za adaptaciju tog starog  austrougarskog zdanja, kako bi se podstakla svijest o (razvoju “kulturnog turizma”) i upotrebi ovakvih resursa. Kotor, kao jedinstvena (arhitektonska) inspiracija, pomoći će studentima da predstave svoje radove tokom “Open Prison Night”. Ljetnja škola arhitekture, realizuje se u saradnji sa DVARP – om iz Podogorice i ORIS – om iz Zagreba , a završiće 14. avgusta konferencijom “Crnogorski dani Orisa” sa oko 400 učesnika.

Kotor Art Pjaca od filozofa pod sloganom “Od Antigone do Angele Merkel: politički teatar, teatralna politika” će svojim teorijskim diskursom, upriličiti susret sa Antoniom Negriem, zasigurno jednim od najznačajnijih imena današnjice u svijetu političke teorije i filosofije. Njegovo predavanje predviđeno je za 11. avgust, a Međunarodni festival KotorArt 2012 će 13. i 14.avgusta zatvoriti dvije predstave u francusko – italijanskoj koprodukciji rađene po Negrijevim tekstovima “Trilogy of Critics” u režiji Barbare Nicolier.

Od 2-5. Avgusta, na razlicitim lokacijama u Perastu i Kotoru, održaće se programi koji čuvaju tradiciju klapskog pjevanja u Boki u okviru  Kotor Art Festival klapa . Pored likovnog, teorijskog i takmičarskog pjevačkog programa u Perastu, gostujuće klape iz Hrvatske i BiH će nastupiti u Kotoru tokom tradicionalne manifestacije “Bokeljska noć”….

Međunarodni festival Kotor Art, kao( jedna od 4) manifestacije od posebnog nacionalnog interesa se finansira iz javnih sredstava  Ministarstva kulture, Opštine Kotor  i  sredstava izvršnih producenata pojedinačnih segmenata festivala unutar kojih su i sponzorska sredstva.

Međunarodni festival Kotor Art je od osnivanja pod pokroviteljstvom UNESCO-a, koje  je i ove godine potvrdila generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova. U pismu se, između ostalog navodi:

”….Zadovoljstvo mi je što primjećujem da će program festivala okupiti umjetnike iz različitih zemalja. Kao i tokom prethodnih izdanja, pod pokroviteljstvom UNESCO-a,  pored podsticanja raznovrsnosti umjetničkog izražavanja, festival promoviše prirodno i kulturno-istorijsko nasljedje Kotora kao dijela Svjetske kulturne baštine.

Prepoznajući da je ovaj festival u saglasju sa UNESCO-vim prioritetima, razvoju kulturne saradnje i interkulturalnog dijaloga, zadovoljstvo mi je da ponovo dodijelim pokroviteljstvo Organizacije u skladu sa genralnim uslovima.“