Ivanova korita – Ljetnji kamp za kamernu muziku – Montenegro Summer Camp for Chamber Music 2015

 

PG ljeto-Sekretarijat za kulturu-KIC

 
 

Ljetnji kamp za kamernu muziku – Montenegro Summer Camp for Chamber Music 2015. održava se u prvoj polovini avgusta na Ivanovim koritima. Tim povodom, 30. jula je održana PRESS konferenciji na kojoj je najavljen kamp i saopšteni detalji vezani za vrijeme održavanja, učesnike, mentore, kao i završne koncerte koji će uslijediti nakon održavanja kampa.

Učesnici PRESS konferencije bili su: Maja Popović – urednica muzičkog programa KIC-a i autorka projekta, Žana Lekić – flautistkinja i profesorica Kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju i Marko Simović – violinista Crnogorskog simfonijskog orkestra i koncert-majstor kamernog orkestra Ljetnjeg kampa za kamernu muziku.

 

Pres povodom muzickog kampa

 

Kamp će biti održan od 8. do 15.avgusta u srcu nacionalnog parka Lovćen, na Ivanovim koritima, u turističko-edukativnom centru “Lovćen”. Nakon sedmodnevnog rada kampa slijede tri završna javna koncerta: 14. avgust, Ministarstvo kulture, Cetinje – 20h; 15.avgust, KIC „Budo Tomović“, Podgorica – 20h i 16.avgust, koncert profesora Muzej grada Perasta – 20:30. Organizator kampa je Kulturno-informativni centar “Budo Tomović”, a realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Ivanova korita - 1Mentori za kamerne ansamble su: Tatjana Prelević, pijanistkinja i prof. kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Hanoveru; Aleksandar Latković, profesor violončela na Muzičkoj akademiji na Cetinju, prvi violončelista Beogradske filharmonije; Žana Lekić, flautistkinja i profesorica kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju; članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: violinista Marko Simović, violistkinja Vladislava Drašković i violončelista Vladimir Drobnjak; Veljko Klenkovski, prvi klarinetista Beogradske filharmonije; Nadica Ristić, oboistkinja i profesorica u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” i Muzičkoj školi u Tivtu.

Kamerni orkestar vodi njemački dirigent Thomas Posth, profesor na Muzičkoj akademiji u Hamburgu. Koncert-majstor orkestra je Marko Simović.

Ivanova korita - 2Riječ je o projektu koji okuplja uglavnom mlade muzičare koji će u saradnji sa profesionalcima i profesorima/instruktorima svirati u standardnim i nestandarnim kamernim ansamblima i kamernom gudačkom orkestru. Preko 60 polaznika, različitih generacija i nacionalnosti učestvovaće u izvođenju raznovrsnog muzičkog programa (Crna Gora, Makedonija, Srbija, Njemačka, SAD i Japan), sa čime istovremeno potvrđujemo internacionalni karakter ovog projekta.

Realizaciju ovogodišnjeg kampa su logistički pomogle prijateljske i srodne organizacije među kojima su: Prijestonica Cetinje, Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, Muzička škola Cetinje, Muzička akademija, Matica crnogorska-ogranak Cetinje, Američka čitaonica na Cetinju, Nacionalni parkovi Crne Gore i Lovćen, Turističko-edukativni centar Lovćen i Metropolis.