Izabran orkestar Festivala KotorArt

 

 

 

VIŠE NEGO USPJEŠNA AUDICIJA ZA FOKA 2017

 

 

Kotor, 1.maj 2017.

Festivalski orkestar KotorArt /FOKA/ formiran je u internacionalnom sastavu, od mladih muzičara iz Crne Gore, Srbije, Rusije i Turske, nakon audicije koja je objavljena u januaru a završena tokom ovog mjeseca. Odluku o sastavu ovogodišnjeg orkestra međunarodnog festivala, saopštila je komisija na čelu sa Romanom Simovićem, vrhunskim violinistom i koncert-majstorom Londonskog simfonijskog orkestra.

 

 

FOKA će nastupiti na svečanom otvaranju KotorArt Don Brankovih dana muzike, 13. jula ispred Katedrale Sv. Tripuna u Kotoru, te na koncertima 18. i 23 jula.

 „Radujem se što ću svirati sa Festivalskim orkestrom KotorArt-a ovog ljeta! Biće to zaista odlično iskustvo za nas, da stvaramo muziku na tako divnom mjestu sa divnim muzičarima. Vrlo sam uzbuđena što ću imati priliku da boravim u Crnoj Gori i budem dio ovog nevjerovatnog projekta“, izjavila je Seda Eylül Tansık, viola (Turska).

Odabrani muzičari su najvećim dijelom studenti završnih godina umjetničkih fakulteta ili mladi profesionalni muzičari, tako da će izabranim muzičarima iskustvo saradnje sa vrhunskim umjetnicima koji će nastupiti u okviru KotorArt-a ovog ljeta, biti značajano iskustvo u karijeri.

„Ljeto u jednom od najljepših mjesta na planeti, sa odličnim umjetnicima i predivnom muzikom. To zvuči kao san svakog muzičara! Jednom godišnje, Kotor odjekuje klasičnom muzikom, a festival je već odavno postao nerazdvojivi dio ovog grada. Zahvalan sam KotorArtu-u za taj nezaboravni praznik koji priređuje za javnost i nas umjetnike“, rekao je Dmitrii Prokofiev, violončelo (Rusija/Crna Gora).

Audicija je bila otvorena za svirače gudačkih instrumenata starije od osamnaest godina, a ove godine je prvi put bila organizovana na internacionalnom nivou.

„Čini mi se da svi vjerujemo KotorArt-u kao perjaniku crnogorske kulture. Jedan takav festival ohrabruje nas da nastavimo da se i dalje bavimo umjetnošću u Crnoj Gori. Biće mi zadovoljstvo vidjeti svjetski poznata lica tokom festivala i čast mi je biti dio takvog društva“, rekao je Igor Pejović, violina (Crna Gora). 

Međunarodni festival KotorArt, festival je od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore, koji se odvija svakog ljeta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Kotor i UNESCO-a. Kao integralni dio muzičkog programa KotorArt-a, Don Brankovih dana muzike, u Kotoru se svakog ljeta, proteklih dvanaest godina, okupljaju perspektivni regionalni muzičari, koji formiraju FOKA – Festivalski orkestar KotorArt-a. Sa preko pedeset koncerata sa vrhunskim solistima i dirigentima održanih na raznim lokacijama, od kotorske Katedrale do kotorskih pjaca, ovaj sezonski kamerni orkestar je pokazao istančan osjećaj za muziku raznih epoha, muzičkih stilova i žanrova, sa posebnim akcentom na promociji i izvođenju djela savremenih kompozitora iz Crne Gore i regiona. Svojim aktivnostima Festivalski orkestar KotorArt-a komunicira poruku koja je esencija čitavog KotorArt-a: slavlje tolerancije, zajedništva i kulturnog diverziteta kroz muziku.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − nine =