Izložba “Build up a New Future” CSUCG na međunarodnoj manifestaciji Sarajevska zima


Centar savremene umjetnosti Crne Gore učestvuje na međunarodnoj manifestaciji Sarajevska zima izložbom “Build up a New Future” kustoskinje Teodore Nikčević. Biće predstavljeni radovi crnogorskih umjetnika Brigite Antoni, Jelene Tomašević i Siniše Radulovića u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Otvaranje izložbe je u srijedu 4. marta u 12:30 časova.

Festival “Sarajevska zima” prvi put je organizovan 1984. godine. Od tada svake godine okuplja brojne umjetnike i publiku, te je postao neodvojivi dio života grada i njegovih stanovnika. “Sarajevska zima” je simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa različitim kulturama i civilizacijama svijeta. Internacionalni festival Sarajevo “Sarajevska zima” je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja i najznačajnije nagrade grada Sarajeva “Šestoaprilska nagrada Sarajeva”. Festival se održava pod pokroviteljstvom Generalnog Sekretara Savjeta Evrope, Generalnog Direktora UNESCO-a, Predsjedništva BiH, Federacije BiH, Vijeća ministara BiH, Kantona Sarajevo i  Grada Sarajeva.

Kustoskinja Teodora Nikčević o radovima je zapisala:

“Kad gradimo (novu) budućnost sazdajemo je propitujući standarde stare, pređašnje, te istovremeno nove budućnosti. Na olimpiskim igrama 1984. u Sarajevu, sport je bio žarište koje je ujedinilo različite kulture u prostor pozitivnog međunarodnog razumjevanja i mirne konkurencije.

U sličnom smislu umjetničkog razmjenjivanja i saradnje, koja mirno prekogranično konkuriše, Sarajevskoj se zimi kroz  projekat “BUILD UP A NEW FUTURE” predstavljaju crnogorski umjetnici, izlažući umjetničke radove koji ne samo da evociraju zimsku olimpijadu, nego i neizostavno prenose  duh sporta u polje umjetnosti i to prvenstveno kroz propitivanje ključnih egzistencijalna pitanja.”

Siniša Radulović predstaviće se sa video radom Free fall, Jelena Tomašević mehaničim dinamičkim objektom Guilty Knowledge a Brigita Antoni sa radom Softness of being koji je light box (fuzija svjetla i digitanog printa).

Izložba se može pogledati do 16.03.2020. godine.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × five =