Izložba fotografija i promocija monografije Darka Dozeta

 

 

U okviru međuinstitucionalne saradnje KIC-a “Budo Tomović” sa Kulturnim centrom Novog Sada organizovaćemo povodom 20 godina profesionalnog rada i 25 godina bavljenja fotografijom, otvaranje retrospektivne izložbe fotografija i promociju monografije “20 godina u jednoj sekundi” poznatog novosadskog fotografa Darka Dozeta.

 Izložbu će otvoriti čelnici centara za kulturu u petak, 23.marta 2018. godine, u izložbenom holu KIC-a “Budo Tomović” u 19 sati, a neposredno nakon otvaranja biće upriličena promocija istoimene monografije i razgovor sa autorom u Multimedijalnoj sali na spratu. Inače, na 288 strana u monografiji je sabrano oko 250 Dozetovih fotografija. 

“Svaka fotografija ima svoju poruku, svoj osoben i individualan izraz, ali nam prikazuje segmente autorovog života u proteklih 20 godina. Zbog svega toga postaje jasno da se ova, naizgled heterogena cjelina različitih umjetničkih stavova, pred očima posmatrača transformiše u harmoniju. Zbog velike stilske pristupačnosti njegovih fotografija, ova knjiga predstavlja zahvalno „štivo“ za sve ljubitelje i poštovaoce ove grane umjetnosti” – istoričarka umjetnosti Snježana Orlović

Darko Dozet je rođen 1976. u Novom Sadu gdje je završio Srednju grafičku školu, smjer fotografija, posle koje se 1996. godine zaposlio u novosadskom dnevnom listu „Dnevnik”. Od 1998. do 2007. godine fotoreporter je Novinske agencije Tanjug, a od 2007. godine fotoreporter je Kompanije Novosti.

Sarađivao je sa najuglednijim svjetskim novinskim agencijama, Rojters, Evropskom pres foto agencijom, Asošijeted presom, a fotografije su mu objavljivali gotovo svi svjetski listovi i magazini.

Njegove fotografije ilustrovale su više od hiljadu naslovnih strana najznačajnijih medija, prvenstveno Večernjih Novosti. U dosadašnjem radu okušao se u svim granama novinske fotografije. Od 1998. godine član je Udruženja novinara Srbije, a od 2017. godine član je njegove Uprave.

Samostalne izložbe imao je u više od pedeset gradova Srbije i inostranstva. Autor je projekta „Koreni duše“ posvećenog Kosovu i Metohiji, te koautor projekta „Svedoci trajanja“ koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu u Republici Rumuniji.

Autor je fotomonografije „Čuvari uspomena i svedoci istorije” posvećene kolegama fotoreporterima od Drugog svjetskog rata do danas.

Predavanja o novinskoj fotografiji po pozivu, u više navrata, držao je u Ruskom muzeju fotografije, Novosadskom univerzitetu, Muzeju Vojvodine, Kulturnom centru Novog Sada, Kulturnom centru Zrenjanina itd.

Osnivač je i predsjednik Foto asocijacije Vojvodine i jedan je od osnivača Udruženja fotoreportera Srbije, prvog u Srbiji koji okuplja fotografe zaposlene u medijima.

Pet godina za redom, uspješno organizuje kolektivnu izložbu radova fotoreportera Novog Sada i Vojvodine. Uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve organizovao je izložbu „700 godina manastira Krupa“.

Dobitnik je niza priznanja za rad i stvaralaštvo na polju fotografije. Neka od najznačajnijih su: 2015. godine osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom festivalu reportaže „Interfer” i proglašen je za najboljeg fotoreportera „Večernjih Novosti”. Godine 2016. dobio je nagradu „Laza Kostić“ koju za fotografiju dodjeljuje Udruženje novinara Srbije.