Izložba fotografija „Kamen cvati“ u KIC-u

 

da-je-vjecna

Nakon nedavno uspješno organizovane izložbe u Beogradu, prof. dr Dušan Ičević predstaviće se 5.decembra i podgoričkoj publici sa izložbom fotografija pod nazivom “Kamen cvati”.

Izložba će biti otvorena u holu Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“, u 19 sati i trajaće do 15.decembra.

“Osnovna ideja Ičevićevih fotografija je kamen. Kamen je, kao motiv težine i nepokretnosti, gotovo uvek kroz literaturu sugerisao nekakvu neprozirnost i tišinu. Istorija nas je od svog početka susretala sa kamenom mudrosti, kamenom ludosti, dragim kamenom ili pak onim sasvim običnim – neobrađenim. No upravo se za njega verovalo odavnina da predstavlja prelaz od neprosvetljene duše do one okupane božanskom spoznajom. Kod profesora Ičevića, kamen je živ, i on nam kroz svoju poetiku sugeriše kako upravo taj kamen, neisprljan ljudskim delovanjem sa pravom zavređuje najveću pažnju jer na posletku jedini može otelotvoriti najraznovrsnije sadržaje u oku posmatrača.” Kemal Ramujkić

 

izlozba-dusana-icevica-1

 

Dušan Ičević je rođen u Podgorici 1933. godine. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školu. Diplomirao je Jugoslovensku književnost i srpsko-hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Beogradu, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Bavio se profesionalnim društveno-poitičkim radom. Bio je profesor društvenih nauka na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Objavio je dvadesetak knjiga naučne i knjjiževne vrste, i oko 400 radova.

 

izlozba-dusana-icevica-2

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × three =