Izložba „Gorštaci u ravnici“ u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu

 

CKPD Princeza Ksenija - logo

 

U galeriji Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu,  u četvrtak 22. oktobra 2015. godine, otvorena je izložba fotografija crnogorskih kolonističkih porodica naseljenih u Lovćencu pod nazivom „Gorštaci u ravnici“ Izložene fotografije predstavljaju  izbor iz arhiva istraživača crnogorske dijaspore Nenada Stevovića.

Izložbu je, povodom obilježavanja 70 godina od kolonizacije Crnogoraca u Vojvodinu, organizovalo Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca.

Otvarajući izložbu, istoričarka Dragica Vukotić iz Vrbasa se osvrnula na istorijat kolonizacije nakon Drugog svjetskog rata kada se u Vojvodinu naselilo 38450 Crnogoraca što zaslužuje epitet iseljavanja epskih razmjera, imajući u vidu da je to predstavljalo više od 10% tadašnjeg  stanovništva Crne Gore. U Lovćencu je tom periodu, iz cetinjskog i barskog sreza, naseljeno 1065 porodica sa 5919 članova.

Predstavljajući 25-ogodišnji naučno istraživački rad Nenada Stevovića i njegova publikovana djela, Dragica Vukotić je istakla značaj izložbe i ovakvih istraživačkih projekata za održavanje crnogorskog nacionalnog identiteta.  Nenad Stevović je objavio više desetina naučnih i stručnih radova u zemlji i inostranstvu iz domena istraživanja crnogorske dijaspore i migracija sa prostora Crne Gore.

 

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ